Den processor, der sidder i din telefon, er fysisk mindre end en normal pc-processor og bruger mindre strøm - men CPU'en findes også i Windows 11-pc'er.
ARM-processorer:

Den processor, der sidder i din telefon, er fysisk mindre end en normal pc-processor og bruger mindre strøm - men CPU'en findes også i Windows 11-pc'er.

© Shutterstock

Microsoft vil lave deres egne ARM-processorer til Windows 12

Meget tyder på, at Microsoft i en nær fremtid vil udvikle deres egne ARM-processorer. Hvis det lykkes, kan de ligesom Apple styre hele processen fra design til endelig produktoplevelse - måske allerede i Windows 12.

Meget tyder på, at Microsoft i fremtiden selv vil producere både hardware og software til Windows-pc'er - på samme måde som Apple gør det i dag. 

Det amerikanske Windows-medie Windowslatest har kigget i jobopslag inden for IT-området og har gjort en interessant opdagelse: Microsoft søger lige nu nye ansatte, som har ekspertise inden for ARM-processorer og såkaldte SOC (System On Chips).

Siden Windows 8.1 har det været muligt at installere særlige udgaver af styresystemet på ARM-baserede processorer - samme type CPU, der driver din mobiltelefon.

I dag kan du endda købe Windows 11-computere, der ligner traditionelle pc'er til forveksling, men rummer en mobil-processor i stedet for den traditionelle CPU fra Intel eller AMD.

De computere, du kan købe med en mobilprocessor nu, rummer en Snapdragon-CPU fra producenten Qualcomm, som også er en af de mest anvendte til Android-telefoner.

Windows 12 på egne chips

Jobopslagene efter udviklere af ARM-processorer falder sammen med at et andet team hos Microsoft er i gang med at udvikle på det, der med stor sandsynlighed bliver til Windows 12.

Her har vi allerede skrevet om, at Skrivebordet i den kommende udgave af Windows efter alt at dømme får en notifikationsbjælke i toppen, der minder om den på din mobiltelefon.

Med erfaringen fra både Windows 10 og de helt nye Windows 11-computere, som bygger på ARM-chips, er det derfor nærliggende at tro, at også Windows 12 udvikles til specifikt at kunne afvikles flydende på mobile processorer.

> Læs også: Se hvor hurtig CPU din computer har

Kan tage markedsandele fra Apple

Ved at Microsoft i fremtiden måske både står for produktionen af hardware med de nye chips og softwaren i form af Windows 12, kan firmaet bedre sikre en ensartet flydende oplevelse af deres styresystem - og naturligvis sikre en højere indtjening.

Samme opskrift følger producenten Apple, og i 2020 lancerede netop Apple også en egenudviklet ARM-processor med navnet M1. En processor, der har fået megen anerkendelse for sin hurtighed og pålidelighed. 

Hvis Microsoft i en nær fremtid vil udvikle deres egne Surface-pc'er med egen CPU og styresystem, kan de ligesom Apple styre hele processen fra design til endelig produktoplevelse, og det kan ende med at konkurrere direkte med Apple på en måde, som iPhone-skaberne ikke tidligere har oplevet.

> Læs også: Hvad er 'overclocking' - og skal jeg gøre det på min pc?

Planerne kan nå at ændre sig

Windows 12 bliver formentlig lanceret sidst på året i 2024, og det er stadig uvist, om Microsoft kan nå at udvikle en ny ARM-processor og få den i produktion inden den tid.

Samtidig har Microsofts planer tidligere ændret sig med kort varsel, så det er endnu for tidligt at sige med sikkerhed, om du kommer til at kunne købe Windows 12-maskiner med Microsoft-CPU'er.

Vi følger dog sagen tæt og opdaterer dig her på hjemmesiden, så snart der er nyt i sagen.

Hvad er en ARM-processor?

Da Intel i 1979 lancerede processoren 8086, som et par år senere blev brugt i IBM’s første pc i versionen 8088, var den bygget på processor-arkitekturen CISC, der står for Complex Instruction Set Computing. 

Ideen var, at processoren skulle være kompleks, så programmørerne kunne trække stor ydelse ud af dem med relativt simple instruktioner. 

ARM er derimod bygget på arkitekturen RISC, der står for Reduced Instruction Set Computing, og har den stik modsatte tilgang. 

Her er ideen, at processoren skal være simpel med færre transistorer, fysisk mindre, billigere at bygge og bruge væsentligt mindre strøm. Det betyder så omvendt, at der skal bruges mere kode, når man programmerer til ARM, fordi processorens instruktionssæt er simplere. 

Det lave strømforbrug gør ARM-CPU’er særdeles velegnet til brug i telefoner og tablets, hvor selve processoren bruger under 5 Watt. 

Fordi X86-systemet og ARM er fundamentalt forskelligt opbygget, kan man ikke umiddelbart afvikle kode, der er skrevet til det ene system, på det andet system. 

Windows findes i en udgave, der er skrevet specifikt til ARM-CPU’er, men det gør alle programmerne i Windows ikke. Derfor bruger denne Windows-udgave en emulator, der kan køre X86-kode på et ARM-system, så dine programmer stadig virker. Men emulering virker ikke med antivirusprogrammer, så du må nøjes med Windows Defender-sikkerhedsprogrammet. 

På samme måde er Androids kode skrevet til ARM, så når Windows 11 snart bliver i stand til at afvikle Android apps, sker det også med emulering. Ulempen ved emulering er dog, at det forringer ydelsen i forhold til, hvis programmer og apps var skrevet direkte til den processor, der sidder i pc og telefon.

Måske er du interesseret i ...