Windows 10-licens
Windows 10-licens

Tidligere fik du din Windows 10-licens på en cd fx ved køb af en ny pc. I dag kan de fleste licenser købes som downloads, som du får tilsendt på mail. 

© Nor Gal / Shutterstock.com

Home eller Pro: Få et overblik over Windows 10-licenserne

Windows-licenser er nødvendige for, at din pc fungerer optimalt, men hvilken licens skal du vælge?

Windows 10-licenser fungerer som dokumentation for, at du har betalt Microsoft for at bruge deres software.

En licens er nødvendig for, at du kan bruge alle funktionerne i din pc korrekt, og for at du kan få opdateringer fra Microsoft.

Har du ikke aktiveret en licens, kan det betyde, at du eksempelvis ikke kan skifte skrivebordsbaggrund, eller hvis du har ældre styresystemer, kan det helt hindre dig i at bruge computeren.

Det er med andre ord vigtigt, at du har en Windows-licens på din pc, men der er to at vælge imellem, og prisen varierer voldsomt alt efter, hvor du køber din licens.

I langt de fleste tilfælde vil der følge en Windows 10-licens med, når du køber en ny pc. Men skal du opdatere fra en ældre version af Windows eller har du en pc uden Windows, kan du få brug for at købe en ny licens. 

> Læs alt om Windows 10 her

Windows 10 Home eller Pro-licens?

Windows 10 Home og Windows 10 Pro er de to typer af Windows 10-licenser, du kan vælge imellem.

Windows 10 Pro-licensen er typisk dyrere end Windows Home, fordi den har flere funktioner. Det kan altså være en god idé at undersøge dine behov, før du køber licensen.

Under billedet kan du læse, hvad forskellen på de to versioner er.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til Windows 10

Windows 10 Pro vs Windows 10 Home

Der er to versioner af Windows 10, som du kan vælge imellem. Om du skal vælge Pro eller Home, afhænger af dine behov. 


© Microsoft

Windows 10 Home:

Windows 10 Home er, som navnet måske antyder, designet til hjemmebrug og er både til nybegyndere og rutinerede brugere af Windows.

Windows 10 Home giver dig indbygget sikkerhed, Windows Hello og klassiske Windows-apps som Microsoft Edge, Mail, Kalender og Billleder med mere.

Den indbyggede sikkerhed i Windows 10 Home omfatter Windows Defender Antivirus, Firewall og netværksbeskyttelse, internetbeskyttelse, enhedsbeskyttelse samt en sikker opstartsproces, når du tænder din computer.

Prisen er 1.099 kroner på Microsofts hjemmeside.

> Læs også: Nu får du flere funktioner i Edge

Windows 10 Pro:

Windows 10 Pro er et nyere styresystem fra Microsoft, som fokuserer på professionelt brug og er bedst egnet til virksomheder.

Windows 10 Pro har de samme funktioner som Home-licensen, men den giver dig også væsentligt mere.

Sikkerheden får et nøk opad i form af BitLocker-enhedskryptering, der er en funktion, der låser alt på din pc, hvis du mister den, eller den bliver stjålet. Du får desuden også beskyttelse mod potentielle datalæk ved Windows Information Protection.

Windows 10 Pro omfatter desuden en perlerække af funktioner designet til virksomheder. Det drejer sig blandt andet om gruppepolitik, der administrerer pc'er, brugerkonti og grupper, bedre kontrol over opdateringsinstallationer, tildelt adgang til forskellige programmer afhængig af brugeren og meget mere i den stil.

Windows 10 Pro kan også køre på tablets, hvis de er kompatible.

På Microsofts hjemmeside koster Windows 10 Pro lige nu 1.899 kroner.

> Den indbyggede sikkerhed i Windows holder ikke alle trusler for døren. Tjek også vores artikel om de bedste sikkerhedsprogrammer til Windows 10 her.

Forskellige typer Windows 10-licenser:

I langt de fleste tilfælde følger Windows 10 med, når du køber en ny pc.

Men hvis du fx vil opgradere en ældre pc fra en ældre Windows-version, kan det være nødvendigt at investere i en Windows 10-licens.

En hurtig søgning på nettet vil give dig et væld af muligheder for at investere i Windows 10 Pro eller Home - ofte til meget forskellige priser.

Det skyldes, at der findes forskellige typer licenser - og at der er mange ikke helt lovlige versioner til salg på nettet.

(Artiklen forsætter under billedet) 

Windows 10 OEM vs FPP

I "gamle dage" fik du en Windows-cd med, når du købte en ny pc. Den indeholdt en OEM-version af dit styresystem i tilfælde af, at du skulle geninstallere det. OEM-licensen fungerer kun til den ene computer.


Windows 10 med OEM-licens:

Billige Windows 10-licenser er typisk den type licens, der kaldes for en OEM-licens, og de kan fås på nettet til omkring 300 kroner.

OEM står for Original Equipment Manufacturer og er den type Windows 10-licens, som pc-producenterne ofte har forudinstalleret på deres produkter.

OEM-licenser kan du også selv købe, men de er begrænsede til din computer, så du kan ikke flytte den over på en anden pc.

En anden ulempe er, at du ikke kan få support fra Microsoft, hvis du skulle få brug for hjælp.

Windows 10 med FPP-licens:

FPP-licenser er de almindelige, lovlige Windows-licenser. Forkortelsen dækker over Full Pack, og det er lige præcis, hvad licens-typen er.

Det er den fulde pakke, der lader dig flytte licens fra computer til computer, hvis du for eksempel skal købe en ny pc og skrotte din gamle.

Ulempen er, at den er væsentligt dyrere end OEM-licenserne.

LÆS OGSÅ: Ny gratis værktøjer til din pc

Pas på falske OEM-licenser

OEM-licenser virker fint, men det er ikke alle licenser, der er lovlige.

Der findes desværre flere tvivlsomme hjemmesider, der lokker med voldsomt billige licenser, som sandsynligvis ikke er anskaffet lovligt.

Hvis du køber en licens fra andre steder end Microsofts officielle butik, bør du holde øje med, om forhandleren er partnere med Microsoft. 

Du kan søge efter partnere på Microsofts hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Få computeren til at køre i højeste gear - hele tiden

Måske er du interesseret i ...