8 Windows-tips, du SKAL kende
Tips

Brug tastatur og mus til at arbejde hurtigere og smartere ved din Windows-pc.

De bedste tips til Windows, du SKAL kende

Vil du være hurtigere og mere sofistikeret på pc'en Så skal du kende disse otte tricks, der giver dig ekstra muligheder på din Windows-computer.

Hvad kendetegner en ægte Windows-haj? Mængder af tastaturgenveje? Grundigt kendskab til Bios og diskhåndtering?

Det kan man diskutere i dagevis, men der i hvert fald nogle tricks, som alle Windows-hajer kender til, og som vi bruger flittigt, fordi de gør livet lettere.

Dem har vi samlet her.

Måske kender du allerede dem alle sammen?

1. Luk alle vinduer bortset fra ét

Ryster du vinduer? Det bør du.

Tag fat i rammen om det vindue, der bruger lige nu og ryst det. Dermed minimeres samtlige andre vinduer, og du får en mere overskuelig brugerflade

Windows Shake  - ryst et vindue i Windows og minimerer øvrige vinduer
Windows Shake

Hvis du tager fat i rammen på et vindue i Windows og ryster det, minimeres alle de øvrige åbne vinduer på pc'en. Det er ikke kun smart - det er også sjovt. 

2. Åbn den hemmelige startmenu

Vi kender alle den egentlige startmenu med filser og genveje til programmer. Men bruger du også den anden, som blandt giver dig et link til det nyttige Kontrolpanel?

Du finder den alternative startmenu med genvejen Windowstast + X eller ved at højreklikke på startknappen.

3. Opret en kalenderaftale på ét sekund

Du behøver ikke åbne kalenderapp'en i Windows, for at oprette en aftale.

Bare klik på ur-ikonet til højre på proceslinjes, og klik på en dato i kalenderen. Så er du i gang med at oprette en aftale.

4. Tag et screenshot

Det er lynhurtigt at tage et skærmskud af din skærm, hvis du fx har brug for at dokumentere en fejl, du oplever på pc'en.

Det letteste er at holde Windowstast + Print Screen nede samtidig. Så tages et skærmbilleder, der gemmes i mappen Skærmbilleder i biblioteket Billeder

> Der er flere metoder til at tage et screenshot - læs mere her

5. Åbn programmer med tastaturgenveje

Klikker du på ikonerne på proceslinjen for at åbne programmer? Det behøver du ikke.

Du kan bruge en tastaturgenvej.

Hvis du fx vil åbne det program, der ligger længst til venstre på linjen, taster du Windowstast + 1. Det næste i rækken åbnes med Windowstast + 2, og så fremdeles.

> Læs også: Genial genvej: Sådan laver du let emojis og tegn i Windows

Windowstast bruges til genveje i Windows
Genvej

Windows-tasten på dit tastatur er ikke kun til pynt. Der findes et utal af genveje, som gør tingene lettere i Windows, som inkluderer netop denne tast på tastaturet. 

6. Se hvilke programmer, der fylder på pc'en

Efterhånden som du får pladsproblemer på pc'en, kan det være en god ide at fjerne de programmer, der optager pladsen og som du alligevel ikke bruger. 

Men hvilke programmer fylder mest? 

Det kan du hurtigt få overblik over ved at skrive Apps og funktioner i Windows' søgefelt og klikke på linket med samme navn. Nu vises en programliste med angivelse af, hvad hvert program fylder i MB. 

Klik på et program, du vil fjerne, og klik nu på Fjern.

> Læs også: Få nemt meget mere plads på pc'en

7. Slip for reklamer i Startmenuen

Fliserne i startmenuen viser ofte reklamer for programmer, som Microsoft ønsker, du skal købe fra Windows Store. 

Men du kan let slippe for disse "forslag".  

Skriv Startindstillinger i Windows' søgefelt og klik på linket med samme navn. Ved Vis lejlighedsvise forslag i Start, slår du nu skyderen fra.

8. Scroll i et hvilket som helst vindue

Tidligere kunne du kun rulle op og ned med scroll-hjulet på musen i det aktive vindue. Men Windows hjælper dig med at scrolle i alle vinduer – også dem, der ligger i baggrunden.

Funktioner bør være slået til som udgangspunkt. Er det ikke tilfældet hos dig, skriver du mus i søgefeltet og klikker på linket Indstillinger for mus. Sæt nu markering i Rul i inaktive vinduer, når du kører musen over dem.

> Tastaturgenveje er en god metode til at arbejde smartere i Windows 10. I Fordelszonen finder du et overskueligt ark med de bedste og hyppigste genveje. Hent PDF-arket her.

Måske er du interesseret i ...