Trump Android Huawei nødret smartphone

Huawei-telefoner bliver meget anderledes i fremtiden, nemlig stort set uden indhold fra Google. 

Google dropper Huawei - hvad betyder det for dig?

Google har standset ethvert samarbejde med Huawei. Det betyder, at fremtidens Huawei-telefoner vil køre en skrabet udgave af Android, blandt andet uden Play Butik og Googles øvrige apps. Vi giver dig svar på, hvad det betyder for dig som forbruger.

22. maj 2019 af Steffen Nielsen

Har du en Huawei-telefon? Eller har du planer om at købe én? Så læs med her. 

Først på ugen kom der chokerende nyt fra giganternes legeplads. I sidste uge forbød den amerikanske præsident Donald Trump nemlig amerikanske virksomheder at samarbejde med Huawei uden særlig tilladelse. Og efterfølgende meldte Google ud, at det får konsekvenser for Huawei-telefoner og -tablets, som bruger apps eller software fra Google. 

Meldingen lyder, at fremtidige Huawei-produkter vil være uden Googles software - blandt andet Google Play, Youtube og Gmail.

Herunder giver vi dig svar på, hvad det betyder for dig som ejer en Huawei-telefon, eller dig, der måske ønsker at købe en.

Vil min Huawei-telefon stoppe med at fungere?

Hvis du allerede har en Huawei-telefon, bør du i først omgang ikke være bekymret. 

Dine Google-apps holder ikke pludselig op med at fungere, og du vil fortsat bruge en Huawei-telefon, vil du også kunne modtage opdateringer til Android og apps fra Google.

Hvad sker der, hvis jeg køber en Huawei-telefon lige nu?

Telefoner, der allerede ligger i butikkerne vil efter al sandsynlighed ikke blive berørt af brudet mellem Google og Huawei. 

Det vil sige, at styresystemet fungerer som på andre Android-telefoner, og du har adgang til de samme apps som altid.

> Huaweis datterselskab Honor præsenterede onsdag tre nye mobiltelefoner. Se de nye Honor-mobiler her.

Huawei Google
Huawei P30

Det er mobiler som denne Huawei P30, som har gjort den kinesiske producent til verdens næststørste på mobilmarkedet. Mobiler i høj kvalitet, med funktioner i top og til en særdeles konkurrencedygtig pris. 

Hvad kan fremtidens Huawei-telefon?

Essensen i Googles udmelding er, at fremtidige Huawei-produkter vil være uden Googles software. Så hvad vil det betyder for de Huawei-telefoner, der bliver solgt i Danmark i fremtiden?

Først og fremmest betyder det, at Huawei-kunder må bruge en skrabet udgave af Android uden Play Butik samt Googles mange populære apps som Gmail, Google Maps og YouTube.

Med andre ord vil danske Huawei-telefoner komme til at minde om de telefoner, der sælges med stor succes på det kinesiske marked. Altså uden noget som helst Google-indhold.

Kan man hente apps andre steder end Play Butik?

At Play Butik forsvinder i Huawei-telefoner fremover, betyder ikke, at du må undvære de bedste apps.

For eksempel har Samsung sin egen app-butik, og der findes også F-droid til apps, som er Open Source.

Det kan let tænkes, at Huawei efter bruddet med Google, også vil lave sin egen butik med apps.

Det bliver dog uden de populære apps fra Google. Så hvis du er ivrig bruger af Gmail, YouTube og lignende, bør du nok overveje til et alternativ fra en anden mobilproducent.

> Læs også: Huawei ude i kulden - hvilken mobil skal du så vælge?

Hvor populær er Huawei i Danmark?

Huawei overhalede for nylig Apple på verdensplan. Det betyder, at Huawei i dag er verdens næststørste smartphone-producent efter Samsung.

Og også i Danmark er det kinesiske mobilmærke stormet frem. I 2018 var næsten hver femte smartphone, der blev solgt i Danmark, fra Huawei.

Måske er du interesseret i ...