MBR vs. GPT partition harddisk
MBR vs. GPT:

Ved du, hvad forskellen på MBR og GPT er? Læs, hvilken du skal vælge, når du skal partitionere din harddisk.

© Shutterstock

MBR vs. GPT: Hvad er forskellen?

Bag de to intetsigende forkortelser MBR og GPT gemmer sig to forskellige harddisk partitioneringer, som er væsentlige at kende, når du skal installere et styrestem på din pc.

21. august 2023 af Redaktionen

Computerverden gemmer på utallige forkortelser, og det er næsten umuligt at holde styr på dem alle - selv for computerkyndige. 

Derfor er det sjældent, at du støder på forkortelserne MBR og GPT, men når du gør, er de værd at kende til. 

Der er tale om to forskellige systemer til at gemme informationer på en partition (en sektion) på en lagerenhed som en harddisk.

I denne artikel giver vi dig svar på hvad MBR og GPT er, samt hjælper dig med, hvilket system du skal vælge.

> Læs også: 4 fejl, der ødelægger din harddisk

MBR - Master Boot Record

Er et ældre system, og det kan kun håndtere diske med en størrelse på op til 2 TB. Derfor vil du ofte møde MBR på ældre maskiner.

GPT - GUID Partition Table

Er en nyere standard, og den tillader, at du kan oprette flere partitioner på én disk, og så er den i stand til at håndtere diske med mere lagerplads end 2 TB.

Skal jeg vælge MBR eller GPT?

GPT er som nævnt en nyere standard, og du vil derfor have visse fordele ved at benytte denne standard, mens du kan støde på begrænsninger og udfordringer med MBR. 

Du vil eksempelvis opleve problemer, hvis du forsøger at installere Windows 11 på en ældre harddisk, der er MBR-formateret.

Her skal du formatere harddisken til GPT, før du kan installere styresystemet. 

> Læs også: Hvilken ekstern harddisk skal jeg vælge?

Få mere ud af pc'en med partitioner

Du kan også læse mere om, hvad partitioner er for en størrelse, og hvordan du opretter partitioner på dine lagerenheder, og hvorfor det kan være en god ide i magasinet Komputer for alle nummer 2/2019.

Her guider vi dig til hvordan du opdeler din harddisk i flere drev med programmet Partition Master, hvordan du bedst udnytter pladsen på din harddisk og hvordan du sletter et overflødigt drev. Alt sammen for at mere ud af lagerpladsen på din pc.

Køb magasinet i din bladbutik eller tegn abonnement i dag og få adgang til magasinet - og de seneste ti udgivelser - på din mobil, tablet eller pc med det samme med vores magasin-app Wype.

> Læs også: Hvad er en NVMe-disk?

Måske er du interesseret i ...