NVMe-disk til computer
NVMe:

Lagerplads på hukommelseschips fylder mindre og mindre, og derfor er den nyere NVMe-disk tilsvarende lille i forhold til sine forgængere. 

Hvad er en NVMe-disk?

Med de små NVMe-diske, der er indbygget i mange nye computere, fylder pc'ens lager mindre end nogensinde - og er let at opgradere.

Selvom standarden NVMe efterhånden er 10 år gammel, er det først i de senere år, at den er blevet udbredt på nye computere i de fleste prisklasser.

I ældre computere bestod lagerpladsen af en harddisk på 3,5 eller 2,5 tommer - eller en SSD på 2,5 tommer - men i dag er det blevet mere almindeligt, at der i en bærbar pc i stedet sidder en SSD i formen NVMe i kabinettet.

NVMe står for Non-Volative Memory express, og det er en standard, der definerer hvordan lagerplads på en pc kan anvende PCI Express-teknologien som transportform.

PCI Express kender du som de sokler på pc'ens bundkort, hvor udvidelseskort som grafikkort og netværkskort er monteret, og de er rasende hurtige.

Forskellige harddiske og NVMe-disk
Diske:

I baggrunden ses den klassiske 3,5 tommer harddisk, der stadig finder anvendelse i stationære computere. Foran den harddisken på 2,5 tommer, som ofte anvendes i bærbare pc'er, og så den nye NVMe-disk, der nærmest ikke er andet end nogle hukommelseschips og et stik.

M.2-stik findes på alle nyere computere

M.2-stikket finder du på stort set alle nyere computere, både stationære og bærbare, og det er altså en nem måde at udvide pc'ens lagerplads.

På nogle bærbare og stationære vil der nogle gange i stedet være monteret en 2,5 tommer SSD via SATA-stikket, og så finder du ofte et tomt M.2-stik på bundkortet i den stationære - eller bag en plade på den bærbare.

Stikket kan du frit bruge til at montere en SSD af typen NVMe, der fås fra godt 300 kroner. 

Du kan fx købe en Kingston NVMe-SSD på 500 GB til 339 kroner her.

Hvis der i forvejen sidder en SSD på M.2-stikket i din pc, kan du erstatte denne disk med en større ligeså nemt, som hvis det var en traditionel harddisk.

> Læs også: Hvilket netværkskabel skal jeg vælge?

Hurtigere og med mindre fysik

Fordelene ved NVMe er til at få øje på: Disken er væsentligt mindre end de gammeldags formater, og dermed er det muligt at bygge mindre computere eller tilføje flere andre komponenter.

Samtidig er PCI Express-standarden, som bruges til at overføre data, betydeligt hurtigere end SATA, der bruges til traditionelle SSD'er og harddiske. 

SATA 3.0 har en teoretisk maksimal hastighed på 6 Gbit/s, mens PCI Express i sin hurtigste form har en grænse på hele 126 GB/s. 

Den mest udbredte version af PCI Express til NVMe-diske, der hedder 3.0 x16, har dog en maksimal hastighed på 15,75 GB/s, der stadig overgår SATA flere gange.

> Læs også: Hvilken ekstern harddisk skal jeg vælge?

Opgradér pc'en og få mere plads

I Komputer for alle nummer 9/2022, der er på gaden nu, kan du læse, hvordan du let opgraderer pc'ens lagerenhed, så du får endnu mere plads - og højere hastighed.

Du får også et program i Fordelszonen, så du nemt kan kopiere alle filerne på din nuværende harddisk til den nye uden at skulle starte helt forfra med at installere Windows påny.

> Læs artiklen og hent programmet i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...