LCD-skærme fås i mange forskellige størrelser og udformninger.
LCD

LCD-skærme fås i mange forskellige størrelser og udformninger.

© Shutterstock

LCD, OLED, QLED og AMOLED: Hvilken skærm skal jeg vælge?

Navnene på de forskellige skærmteknologier lyder eksotiske, men hvad er egentlig forskellen? Og hvad er mon bedst? Læs svaret her.

Uanset om du sidder foran dit tv, ved din computer eller står med din telefon i hånden, så er skærmen et vigtigt bindeled mellem dig og elektronikken.

Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at skærmen er så god som muligt, selv om det kan være lidt svært at finde rundt mellem de mange forskellige skærmteknologier.

Vi har kigget nærmere på de spændende teknologier, der bruges i skærme i dag:

Hvordan virker en LED-skærm?

LED er en forkortelse for Light Emitting Diode – altså en lysdiode. I en LED-skærm bruges lysdioder til at belyse et LCD-panel bagfra for at danne en billede.

LCD står for Liquid Crystal Display. Det vil sige et panel, der består af flydende krystaller, der danner billedet.

En LED-skærm består af flere lag af blandt andet polariseringsfiltre og glas, men skærmen er alligevel meget slankere end de billedrørsskærme, den så småt afløste omkring årtusindskiftet.

LED er den teknologi, som blev brugt til fladskærme, da disse kom frem. Og selvom der er kommet nyere og mere avancerede teknologier i dag, er LED stadig en fin skærm til en god pris.

Hvad er OLED og QLED?

OLED er en populær teknologi i moderne tv-apparater. Man kan sige, det er skridtet op fra LED, som ikke er så populært længere.

OLED står for “Organic light-emitting diodes” og giver et meget klart billede samt en lynhurtig responstid. OLED er også særligt kendt for at vise perfekte sorte farver i billedet.

Det er den mest brugte skærmteknologi i de dyre modeller fra de fleste tv-producenter, dog ikke Samsung, der sværger til sin egen Quantum Dot-teknologi (QLED), der er en afart af LCD-skærme.

QLED står for “Quantum Dot Light-emitting Diode” og her er hvert "dot" ekstremt lille, hvilket giver et mere præcist farve- og lysspektrum i forhold til OLED, hvor dioderne er større. 

Samsung holder stædigt fast i sin QLED-teknologi i sine nyeste tv-apparater.
QLED

Samsung holder stædigt fast i sin QLED-teknologi i sine nyeste tv-apparater.

© Samsung

Hvad er forskellen på OLED og QLED?

Både QLED og OLED-skærme er typisk slanke.  De enkelte pixels eller billedpunkter lyser selv, så de behøver ingen baggrundsbelysning. 

Det betyder også, at hver enkel pixel kan slukkes helt, så OLED-skærmen kan levere en meget dybere gengivelse af sort end i en LED-skærm.  QLED viser sort bedre en LED, men værre end OLED.

Til gengæld har OLED-skærme som regel lidt svagere lysstyrke end QLED-skærme- hvorfor QLED-skærmen også bruger mere strøm.

Men hvad er AMOLED-skærme så?

AMOLED-skærme er siden 2007 blevet brugt i især smartphones og tablets.

Forkortelsen står for Active Matrix Organic Light Emitting Diodes, og det er egentlig en videreudvikling af OLED-skærme blot med bedre egenskaber. AMOLED er også den teknologi, som gør, at nogle mobiltelefoner justerer lysstyrken automatisk alt efter det lys, man færdes i.

Super AMOLED-skærme bruger AMOLED-teknologi, hvor berøringsfølsomheden er bygget ind i selve skærmen i stedet for at ligge i et lag henover skærmen.

> Samsung har netop lanceret en bærbar computer med AMOLED-skærm. Læs mere her.

Hvad skal jeg vælge?

Om du skal vælge LED, OLED eller AMOLED eller noget fjerde, afhænger af dit behov - og ikke mindst dit budget.

Alle teknologierne kan i dag give dig billeder i Full HD og 4K, så det er i højere grad design og personlig præference, som bør gøre udslaget.

De fleste kan næppe se den store forskel på, om en computerskærm fx er OLED eller AMOLED.

LED er stadig den billigste løsning, og selvom OLED og AMOLED er nyere teknologier, er LED en fin løsning til de fleste formål.

> Læs også: Hvad betyder Ultra HD, 4K og 8K?

Måske er du interesseret i ...