4K UHD TV

Hvad betyder Ultra HD og 4K?

Hvad er Ultra HD og 4K? Og er det noget du har behov for? Læs med her og bliv lidt klogere på begreberne.

4. maj 2015

Det har længe været Full HD, som var det ypperste inden for computerskærme og tv. Men i enhver tilfældigt udvalgt tilbudsavis fra en computerforhandler, vil du nu også støde på begreberne Ultra HD, UHD og 4K.

Hvad er det? Og er det noget du har behov for? Læs med her og bliv lidt klogere på begreberne.

Ultra HD giver den bedste billedkvalitet

Ultra HD og 4K er betegnelser for, hvor høj en billedopløsning et digitalt produkt kan præstere. Det gælder skærme og kameraer og alle enheder, hvor det handler om skarpe billeder.

Billedopløsning står for, hvor mange pixels et billede består af. Høj opløsning betyder mange pixels. Antal pixels er afgørende for, hvor stor en detaljegrad man kan få med, og dermed hvor god billedkvaliteten er. Jo højere opløsning, jo mere nuanceret og skarpt står billedet.

Hvad er UHD og Ultra HD?

Betegnelserne Ultra HD eller UHD betyder egentlig det samme. Når nogle skriver UHD, er det blot en forkortelse af Ultra HD.

Hvis du har en Ultra HD skærm vil det sige, at den kan have en opløsning på 3840 x 2160 pixels (kaldet 4K) og op til 7680 x 4320 pixels (kaldet 8K). Det er en højere standard end Full HD, hvor opløsningen er 1920 x 1080 pixels.

Hvad er 4K og 8K?

4K og 8K er - som beskrevet ovenfor - begge betegnelser, der hører ind under Ultra HD.

Hvis en skærm har en opløsning på 4K, betyder det, at billedet har 4.000 pixels i bredden. Ved 4K er opløsningen fire gange højere end ved Full HD. Hvis du kigger på en skærm med 8K, er den udstyret med 8.000 pixels i bredden. Her bliver opløsningen 16 gange så høj som Full HD.

Ultra HD og 4K stadig ikke standard

Ultra HD-skærme vil altså vise knivskarpe billeder med masser af dybde, også selvom skærmen er meget stor. Du får mange flere deltajer med end billeder i Full HD.

Der bliver dog ikke produceret så mange film og fotos i 4K eller 8K endnu, så på nuværende tidspunkt er det begrænset, hvad du kan finde. Der er dog ingen tvivl om, at det er på vej. Indtil videre må du altså selv ud med kameraet for at optage film og fotos, hvis du vil udnytte potentialet i en UHD-skærm til fulde.

Måske er du interesseret i ...