Brug disse tips til at holde styr på computeren
Orden:

Med vores tips og tricks bliver det nemmere at holde orden på din computer. 

© Shutterstock

Sådan holder du styr på dine filer og mapper

Det kan være et hyr at holde styr på filer og mapper på computeren. Men det behøver det ikke være – vi viser her, hvordan du får orden på din computer.

11. november 2022 af Niklas Ernst

Med massevis af filer på computeren kan det være lidt af en jungle at holde styr på det hele, så dit digitale liv ikke ender i kaos.

LÆS OGSÅ: Få nemt meget mere plads på din computer

Et af værktøjerne til at holde orden og styr på din computer er ved hjælp af mapper. For putter du dine filer i mapper, kan du lave en struktur på din computer, så filerne har et sted at bo.

Præcis ligesom bøger, der stables i reoler i dit hjem; de bliver lettere at overskue og kategorisere, og når du skal finde en specifik bog, så ved du nogenlunde, hvor den er.

Her får du et par af vores bedste tips til at holde orden på computeren.

Tip 1: Ryd op efter dig selv

Du skal gøre det til en vane at rydde op efter dig selv efter en dag på computeren. 

Det gør det er nemlig langt mere overskueligt at holde orden, hvis computeren er “ryddet op”, når du tænder den næste gang.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du styr på dine bogmærker

Når du er færdig med at bruge computeren, bør du derfor tage et kig på de filer, du har downloadet, eller de dokumenter, du fx har skrevet. 

I stedet for at lade filerne være i Download-mappen eller på Skrivebordet, så organiser dem i mapper, så er der styr på dem.

Tip 2: Lav et ordentligt navnesystem

Det leder videre til tip nummer to: Det er nemlig alfa og omega at give mapper såvel som filer ordentlige og konsekvente navne, så de fx er nemme at søge frem og finde på et senere tidspunkt.

Et navn på en fil bør eksempelvis indeholde en dato, et navn på den, der har lavet filen, og en kort beskrivelse af filen og endelig filtypen. 

Hvis du har 27 varianter af "Nyt dokument" er det umuligt at finde frem til det korrekte. Så er noget i stil med "Julekort_december2022_Preben" meget lettere at søge frem.

Det samme gør sig gældende for mapper, som bør have en dato og en beskrivelse af indholdet i navnet.

Tip 3: Slet filer du ikke bruger

Et andet godt tip er at slette filer, du ikke bruger. En god tommelfingerregel er, at du én gang om måneden gennemgår dine filer.

Her kan du fx kigge efter dubletter, der ikke bare fylder, men som også gør det bøvlet at finde det, du leder efter. Dette gør du let med et program.

Når du kigger filerne igennem, bør du også tjekke filnavnene og sikre dig, at de lever op til kravene for de gode filnavne.

Tip 4: Skab overblik i dine mapper med farver

Det sidst tip til at skabe orden i dine filer og mapper er ved hjælp af farver. Det lyder måske trivielt, men det gør faktisk en stor forskel.

LÆS OGSÅ: Kopier nemmere filer i dit Google Drev

I Windows ligner mapperne nemlig hinanden, og har du mange mapper, så kan det være nærmest uoverskueligt at finde det, du leder efter. Men ved at give mapper, du bruger ofte, kontrastfyldte farver, som fx rød eller grøn, så er de lette at finde i oversigten.

I det nye nummer af Komputer for alle nummer 19/2023 viser vi, hvordan du med et nyt program i Fordelszonen kan give mapperne forskellige farver.

> Du kan læse artiklen her

Du kan købe det nye nummer af Komputer for alle der, hvor du køber blade, eller du kan læse artiklen i Fordelszonen allerede nu. 

Måske er du interesseret i ...