Der sidder en Snapdragon-processor i flere nye Windows 11-pc'er, og det er der både fordele og ulemper ved.
Qualcomm Snapdragon:

Der sidder en Snapdragon-processor i flere nye Windows 11-pc'er, og det er der både fordele og ulemper ved.

Nu kan Windows 11 køre på en mobil-processor

De nye Windows 11-pc'er med processorer, du ellers kun kender fra tablets og telefoner, kan holde strøm en hel dag og er altid på nettet via mobilnetværket. Nu kan du tjekke, om din egen computer er udstyret med en mobil-processor.

Du har måske ikke bemærket det, men i butikkerne er de klassiske Intel- og AMD-pc’er, som vi har brugt i årtier, blevet suppleret af nye computere, der bygger på samme processorer, som sidder i din telefon og tablet.

Det er ikke nødvendigvis noget forhandlerne gør sig store anstrengelser for at fortælle dig om, men der er store forskelle på de to pc-typer, selvom de begge er født med Windows.

Her kan du blive klogere på de nye og lynhurtige processorer, som du i dag kan finde i nye pc'er.

Windows er kodet til mobil-processorer

Udviklingen af moderne smartphones med Android og iOS har bidraget til et kapløb om at gøre deres indbyggede ARM-processorer hurtigere og hurtigere. 

I dag har telefoner og tablets nået et punkt, hvor de på mange måder er sammenlignelige med computere hvad angår hastighed, hukommelse og lager.

Sammen med Windows 8 lancerede Microsoft i 2012 derfor Windows RT, der virker på tablets med en ARM-processor, og da Windows 10 tre år senere blev præsenteret, fandtes denne udgave af Windows også i en version, der kunne afvikles med en ARM-CPU.

> Læs også: Microsoft vil lave deres egne ARM-processorer til Windows 12

Windows 11 kan køre på ARM-CPU

I dag hedder den nyeste Windows-version Windows 11, og den findes i en udgave, der kan køre med de nye 64 bit ARMv8.1-processorer. 

Netop computere med denne type processor er begyndt at dukke op hos forhandlerne. 

De nye computere med ARM-processorer ligner pc'er, som du kender dem, så du kan ikke umiddelbart se, om de rummer en processor af den ene eller den anden slags.

Er du selv i tvivl om, hvad din pc er udrustet med, viser vi herunder, hvordan du nemt tjekker det.

Den nye Windows-computer fra Lenovo har en Snapdragon 8cx Gen 3-processor på 3 GHz, 32 GB fastloddet hukommelse og Windows 11 Pro. Den har både 5G-mobilrouter og det nyeste Wi-Fi 6E trådløse netværk. Computeren koster dog godt 14.000 kroner.
Lenovo ThinkPad X13s:

Den nye Windows-computer fra Lenovo har en Snapdragon 8cx Gen 3-processor på 3 GHz, 32 GB fastloddet hukommelse og Windows 11 Pro. Den har både 5G-mobilrouter og det nyeste Wi-Fi 6E trådløse netværk. Computeren koster dog godt 14.000 kroner.

© Lenovo

Fordele og ulemper ved pc'er med mobile processorer

Med Windows 11 på de mobile processorer har man taget det allerbedste fra tablets og mobiltelefoner og kombineret med Windows, som du kender det.

Men der er også nogle ulemper, som du bør kende, inden du selv køber den nye pc-type.

Fordele ved mobile processorer:

  • Du er altid på nettet via en mobildataforbindelse
  • ARM-processorer bruger mindre strøm, så batteriet holder hele dagen
  • Pc’en tænder øjeblikkeligt og er klar til brug - ligesom en telefon

Ulemper ved mobile processorer:

  • Drivere til dit udstyr (fx printere) skal være udviklet til ARM-baserede pc’er - ellers virker det ikke
  • Nogle programmer og spil virker ikke på en ARM-baseret computer
  • Nogle antivirusprogrammer og sikkerhedspakker virker ikke med mindre de specifikt er udviklet til ARM-pc’er. Windows’ egen antivirus virker dog fint.

> Læs også: CPU: Kend forskel på processorerne i en computer

Tjek hvilken processor din pc har

Hvis du er i tvivl om din egen computer er udstyret med en af de nye mobile processorer - eller en klassisk CPU fra Intel eller AMD - kan du let tjekke det i Windows.

Først skal du ind i pc'ens indstillinger. Det kommer du ved at højreklikke på startknappen og vælge Indstillinger.

Vælg nu punktet System og rul ned til Om.

Du finder oplysningerne om den indbyggede processor i toppen.

> Læs også: Se, hvor hurtig din CPU er

Du kan undersøge din egen pc ved at højreklikke på startknappen i Windows og vælge Indstillinger. Vælg System og rul ned til Om. Her vil processoren være skrevet i toppen – i dette tilfælde en Snapdragon 850-CPU.
System:

Du kan undersøge din egen pc ved at højreklikke på startknappen i Windows og vælge Indstillinger. Vælg System og rul ned til Om. Her vil processoren være skrevet i toppen - i dette tilfælde en Snapdragon 850-CPU.

Alt om de nye pc'er med mobilprocessorer

I Komputer for alle nummer 11/2023 kan du læse en grundig artikel, hvor vi gennemgår alle fordele og ulemper ved de nye Windows 11-computere, som rummer en mobilprocessor.

Du kan også læse meget mere om teknologien bag ARM-processoren, og hvorfor denne type CPU har så overlegen en batterilevetid.

Du kan læse hele artiklen i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...