Processor CPU til pc guide

Processoren er en af de vigtigste komponenter i din pc - og der er stor forskel på de forskellige modeller. Lær nogle af dem at kende her.

© Shutterstock

Kend forskel på processorerne i en computer

Skal du købe ny computer, så bør du altid kigge på, hvilken CPU eller processor dine potentielle computer-køb er udstyret med. Her får du hjælp til at blive klogere på, hvad processorens navn betyder, og hvordan de er forskellige.

Her er et overblik over de forskellige processorer, du kan læse om i denne artikel:

AMD Ryzen processor

Dette er den nyeste serie af processorer fra AMD, og de findes i fire forskellige udgaver: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 og Ryzen Threadripper. 

Grundlæggende er Ryzen 3 den svageste udgave, mens Threadripper er den stærkeste.

Tallet efter den pågældende Ryzen-udgave er udtryk for et indbyrdes styrkeforhold, hvor Ryzen 7 1800X eksempelvis er en smule stærkere end Ryzen 7 1700X.

Tjek en processors styrke eller CPU her

Intel Core processor

Intel Core-processorerne er nok verdens mest udbredte, og de er Intels pendant til AMD's Ryzen.

De er bygget til computere, og der er fire udgaver: i3, i5, i7 og i9, og som det er tilfældet med AMD Ryzen, er i3 kort sagt den svageste, mens i7 er den stærkeste.

Det efterfølgende tal har desuden en række betydninger.

Tager vi eksemplet Intel Core i7-8650U, så er 8-tallet udtryk for processorens generation, og da der sker fremskridt mellem hver generation, får du en bedre processor, hvis den er af nyeste generation.

De 650 er udtryk for et indbyrdes styrke forhold mellem andre processorer af samme, mens U'et fortæller, at det er en strømsparende model.

HQ er udtryk for en model med høj grafisk ydeevne.

Intel Xeon processor

Intel Xeon er tiltænkt mobile arbejdsmaskiner, og det er en knap så stærk processor som Intel Core.

Navnets betydning er meget lig Intel Core, men i stedet for i3, i5 og i7 hedder modellerne E3, E5 og E7.

Intel Atom processor

Intel Atom (fx Intel Atom 330) er beregnet til mindre kraftfulde bærbare computere, hvor du primært arbejder på internettet - fx ved at bruge Googles kontorpakke gennem din browser.

Men Intel Atom processorer skal du gå efter det højeste nummer, du kan finde.

Qualcomm Snapdragon processor

Snapdragon er fortrinsvis en processor til mobiltelefoner og tablets - enkelte pc'er bliver dog også udstyret med de stærkeste modeller.

Der findes fire serier af Snapdragon processorer: 200, 400, 600 og 800, hvor førstnævnte er den svageste, og sidstnævnte er den stærkeste.

Jo højere de to sidste tal i modelnavnet er, jo stærkere og mere funktionsrig en processor får du. I skrivende stund er den absolutte topmodel Snapdragon 845.

> Læs mere om processorer her

Bliv klogere i vores debatforum

I Komputer for alles Spørg os-forum kan du læse andres IT-relaterede spørgsmål og vores eksperters svar.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også selv logge ind stille spørgsmål til vores eksperter døgnet rundt, og måske endda få andre læseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Lige nu kan du prøve et nummer af Komputer for alle og få adgang til både Spørg os-forum og Fordelszonen med over 300 sikre og gennemtestede programmer for kun 29 kroner. Læs mere om tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...