PC'ens skærm bliver højere
Ny tendens?

Flere og flere producenter laver nu computere med høje skærme. Men det er det noget for dig? 

© Shuttestock

Nu bliver din computer højere

Tiderne skifter og det samme gør skærmformatet i din computer. Efter en årrække med brede widescreen-skærme ser vi nu flere og flere høje skærme.

Måske har du lagt mærke til det – og måske har du ikke skænket det en tanke.

Uanset hvad, så er det tydeligt, at flere og flere producenter har fået øjnene op med computere med ekstra høje skærme. Men hvad menes der egentlig med det?

En computer har, ligesom et tv, et billedformat. I dag er langt de fleste tv’er 16:9, hvilket vil sige, at størrelsesforholdet mellem højde og bredde er 16 til 9. Og 16:9 har de seneste år været det foretrukne billedformat til bærbare computere.

Men netmediet The Verge bemærkede, at der på dette års CES-messe, hvor det nyeste grej vises frem, var adskillige computere med det højere 3:2-format eller 16:10-format. 

> Læs også, hvordan du kan bruge din gamle pc-skærm til en nyere pc her

Hvad er fordelen ved en høj skærm? 

Forskellen på 16:9 og 3:2 kan du fx se i animationen herunder. 

Hvor 16:9-computeren er bredere og fx oplagt til film i bredformat, så er der ikke lige så meget plads, når du fx arbejder i et tekstdokument eller surfer på nettet. 

Skærmformt 3:2 versus 16:9
Høj eller bred?

Flere nye bærbare pc'er er blevet højere - eller skærmen er. Noget tyder på, at producenterne går i retning mod et 3:2-format i stedet for det ellers så populære 16:9-format, som har været standard i en årrække.


Der er til gengæld god plads i computeren med 3:2-formatet. Der kan du eksempelvis se langt mere af et dokument på én gang, når du arbejder med tekstbehandling, men må leve med sorte kanter i top og i bund, når du ser film.

En hel stribe af de store producenter har efterhånden set idéen i de højere skærme, og både HP, Dell, Lenovo, Asus og LG har i dag computere på markedet, der har de høje skærme.

Det betyder ikke, at 16:9-skærmene forsvinder, men næste gang du køber ny computer, bør du bestemt overveje, om en af de nye, høje skærme passer bedre til dit behov. 

> Læs også: 4 ting, du skal kigge efter, når du skal købe ny skærm

Disse nye computere har høje skærme

HP Elite Folio (3:2)

Dell Latitude 9420 (16:10)

Lenovo ThinkBook Plus Gen 2 (16:10)

Lenovo Legion 7 og Legion 5 Pro (16:10)

LG Gram 17 og Gram 16 (16:10)

Lenovo IdeaPad 5 Pro (16:10)

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga (3:2)

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 og X1 Yoga Gen 6 (16:10)

Lenovo ThinkPad X12 Detachable (3:2)

Asus ROG Flow X13 (16:10)

Måske er du interesseret i ...