Foldbar computer
Foldbar computer

Lenovos ThinkPad X1 Fold kan foldes på midten, men hvad skal vi bruge det til?

© Lenovo

Fremtidens teknologi: Foldbare computere

Bærbare computere kan i fremtiden foldes og gøres halvt så store. Det lyder smart, men hvad skal teknologien bruges til? Lenovo, der står bag verdens første foldbare computer, giver svar her.

En bærbar computer var i sin tid banebrydende, fordi den kunne klappes sammen og let transporteres. 

Som årene er gået, er computerne blevet mindre og lettere, men en bærbar computer fylder stadig en del, hvis du skal have en skærm, der bare er lidt større end en tablet.

For mange af os er det ikke et problem at klappe en 14 tommer stor bærbar computer sammen og smide den i tasken, når vi skal rejse. Den vejer typisk omkring 1 til 2 kilo og er relativt let at få plads til.

Men det tyder på, at verdens teknologiproducenter vil gøre bærbare computere endnu lettere at bære rundt på.

Producenterne har nemlig de seneste år kastet sig over foldbar teknologi, hvor du kan folde et produkt sammen og derved gøre det mindre - samtidig med at du har en stor skærm. Og den teknologi gælder også computere.

LÆS OGSÅ: Nu ændres din Windows 10 markant

Foldbar computer
Foldbar computer

Der er flere forskellige måder, du kan skrive på en foldbar computer på. Du kan fx bruge tastaturet på skærmen, en pen eller et eksternt tastatur.

© Lenovo

Foldbar pc: Det skal du bruge den til

Det kan virke unødvendigt at skulle folde en i forvejen lille og smart bærbar pc sammen, men det er ikke helt tilfældet.

Verdens første foldbare computer er Lenovos ThinkPad X1 Fold, og spørger man Morten Karlsrud, der er Lenovos administrerende direktør for de nordiske lande, er der en ganske særlig god grund til, at vi skal bruge de foldbare computere.

“Coronakrisen har gjort, at vi er vant til at arbejde mere utraditionelle steder som for eksempel et sommerhus,” siger Morten Karlsrud og uddyber:

“Vi skal i fremtiden hele tiden være forbundet til internettet, og vi skal nemt kunne tage vores computer med os, uanset om vi skal på ferie, eller om skal arbejde et bestemt sted. Der er det mere belejligt med en pc, der kan foldes og gøres halvt så stor,” forklarer Morten Karlsrud, administrerende direktør for Norden & Baltikum i Lenovo.

Er du glad for at læse e-bøger, kan en foldbar pc desuden måske være noget for dig. De kan nemlig foldes, så de til forveksling ligner en vaskeægte analog bog. 

LÆS OGSÅ: Foldbar computer fra Lenovo

I videoen herunder kan du danne dig et indtryk af, hvordan Lenovos foldbare computer fungerer.

Godt i gang i foldbare smartphones

Foldbar teknologi, som vi ser i ThinkPad X1 Fold, har vi allerede set i smartphones.

For eksempel har Samsung sendt Galaxy Fold-telefonen på gaden. Det har dog ikke været uden bøvl.

Telefonen, der kan åbnes som en bog, havde blandt andet problemer med støv, der samlede sig i mekanikken, og telefonen måtte tilbagekaldes.

Samsung Galaxy Fold Foldbar smartphone
Foldbar smartphone

Samsung Galaxy Fold er Samsungs første smartphone med foldbar skærm. Foldet sammen fungerer Galaxy Fold som en ordinær mobiltelefon, men hvis du folder den ud, får du en mindre tablet.

© Samsung


Da telefonen blev lanceret i anden omgang, var problemerne løst, men Samsungs Galaxy Fold er relativt dyr. 

Hvis du er interesseret i at få fingrene i telefonen, skal du forvente at bruge mellem 14.000 og 15.000 kroner.

Dyr foldbar teknologi

Foldbar teknologi er tilsyneladende en dyr fornøjelse. For som tilfældet er med Samsungs Galaxy Fold, koster Lenovos bærbare computer også mange penge.

Lenovos foldbare computer ThinkPad X1 Fold, der har taget fire år at udvikle, koster eksempelvis i skrivende stund mindst 23.400 kroner.

Foldbare computere – og smartphones – er altså måske ikke for alle endnu, men ifølge Morten Karlsrud, administrerende direktør for de nordiske og baltiske lande i Lenovo, vil teknologien være mere udbredt blandt almindelige forbrugere i den nære fremtid.

“Jeg tror, at det her er fremtidens teknologi, og at den bliver brugt hyppigere om to til tre år,” siger Morten Karlsrud.

ThinkPad X1 Fold er ikke den eneste foldbare enhed, Lenovo har på markedet. Lenovos datterselskab Motorola har nemlig udviklet den foldbare smartphone Motorola Razr 5G. Den er dog også i den dyre ende og kan købes for cirka 11.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Samsung trækker sin foldbare telefon tilbage

Måske er du interesseret i ...