Chromebook-computer på kontor.
Chromebook:

Chrome-browseren og Googles mange apps spiller centrale roller, når du bruger pc-typen Chromebook.

Hvad er en Chromebook?

En Chromebook er en enkel og billig pc-type, som benytter systemet Chrome OS. Vi forklarer om alt det, du kan bruge en Chromebook til – og hvilke opgaver, den kommer til kort overfor.

Google er overalt. Også på pc-markedet, hvor de første såkaldte Chromebook-computere blev lanceret for over ti år siden.

Du kender sikkert Google-browseren Chrome, og det er ikke noget tilfælde, at "Chrome" også er en del af navnet på pc-typen Chromebook.

Google står nemlig bag begge produkter, og netop Chrome-browseren spiller en hovedrolle på alle Chromebooks.

I denne artikel bliver du klogere på, hvad en Chromebook er, hvad den kan og ikke mindst, hvad den ikke kan. Så bliver du nemlig bedre rustet til at vurdere, om en Chromebook er noget for dig. 

Hvad er en Chromebook?

En Chromebook er en – typisk billig – browserbaseret bærbar computer.

Chromebooks adskiller sig første og fremmest fra andre bærbare pc'er ved, at de benytter sig af det Linux-baserede Chrome OS, som er udviklet af giganten Google. 

Der er med andre ord ikke Windows på en Chromebook - og du kan ikke få Windows på en Chromebook. Det har en række implikationer, som vi også ser nærmere på i denne artikel.

Du kan heller ikke installere programmer på en Chromebook, men du kan foretage dig alle de ting, som du normalt gør i en browser, og så kan du installere apps. 

Hvad er Chrome OS?

På en Chromebook-computer bruges styresystemet Chrome OS, som er meget mere simpelt end Windows, som du vil bruge på en almindelig bærbar pc.

Populært sagt kan man kalde Chrome OS for "en udvidet browser".

I systemet bruger du nemlig browseren Google Chrome som det altdominerende værktøj, og langt de fleste opgaver udføres i browseren.

Browseren suppleres dog at diverse apps, som du kan hente i Google Play Butik, som du måske er vant til på en Android-telefon. På den måde kan du let bruge tjenester som fx Skype og Office, som normalt er programmer på en pc. 

Styrker og svagheder ved en Chromebook

Det enkle design er både en styrke og en svaghed for Chromebooks.

Det enkle system betyder blandt andet, at der ikke stilles så store krav til pc'ens hardware som fx harddisk, processor og ram. Dermed er Chromebooks typisk enklere at producere end den gennemsnitlige Windows-pc – og dermed også billigere for dig som køber.

En Chromebook med Chrome OS er også hurtigere til at starte op, og du er typisk hurtigere i gang med dit arbejde, end det er tilfældet på en Windows-pc.

Fordi dit arbejde foregår i browseren på en Chromebook har den typisk også en længere batterilevetid end en Windows-computer.  

Hvad kan du bruge en Chromebook til?

En Chromebook er fremragende til enkle opgaver som at surfe på nettet, sende mails og almindeligt "kontorarbejde" som tekstredigering, regneark osv.

Alt, hvad du kan foretage dig i browseren på en Windows-pc, kan du også foretage dig på en Chromebook – og mindst lige så hurtigt.

Har du således simple krav til din computer, kan en Chromebook meget vel være noget for dig.

Dit arbejde på en Chromebook vil typisk være bundet op omkring de populære Google-apps som fx Gmail, Google Drev og Google Docs ·– suppleret af dine øvrige favorit-apps, du kan hente i Google Play Butik.

Du har således brug for en Google-konto for at komme i gang med Chromebook'en.

Hvis du endnu ikke har helt styr på Googles tjenester, kan du læse meget mere i vores e-bog "Kom i gang med Googles gratis kontorpakke" her

Hvad kan du ikke bruge en Chromebook til?

Svagheden ved en Chromebook er til gengæld, at du ikke kan installere traditionelle pc-programmer på den.

Det populære billedbehandlingsprogram Photoshop og avancerede videoredigeringsprogrammer er således alt for tunge til at det fungere på en Chromebook, og det samme gælder for mange at de mest populære og krævende computerspil.

Samtidig er en Chromebook noget nær nyttesløs, når du ikke er på nettet.

Hvor du let kan arbejde offline i et program på en Windows-computer, er du på en Chromebook så afhængig af browseren, at det ikke giver mening at bruge den uden Wi-Fi.

Er du på farten, kan du let lave et mobilt hotspot, hvor du bruger telefonens Wi-Fi - se hvordan her.

HP Chromebook 11-A-NBO400NO er eksempel på en Chromebook til omkring 2.500 kroner.
Chromebook:

HP Chromebook 11-A-NBO400NO er eksempel på en Chromebook til omkring 2.500 kroner.

Hvem producerer Chromebooks?

Selvom det er Google, der står bag styresystemet til Chromebooks, produceres pc-typen af en lang række andre firmaer, så som Lenovo, Acer, Samsung, ASUS og HP.

Du kan naturligvis også få en Google Chromebook. 

Kan jeg installere Windows på en Chromebook?

Nej. En Chromebook er ikke skabt til at køre Windows, og det vil tale lidt imod den hurtige Chromebooks formål at installere Windows på den.

Med det sagt, så er det ifølge internettet muligt at installere Windows på visse Chromebooks, men det kræver særlig viden (og en skruetrækker), og det er bestemt ikke noget, vi vil anbefale dig at gøre.

Hvis du ikke kan undvære Windows, skal du ikke købe en Chromebook. 

Er en Chromebook god nok til mig?

Er du usikker på, om du kan "nøjes" med en Chromebook? Start med at lave en liste over alle de ting, du foretager dig på en computer. Notér dig også de ting, du godt kunne tænker dig at lave.

Hvis alle tingene på din liste kan klares i en browser eller med en app, så er en Chromebook et godt valg for dig.

Er dit behov tekstbehandling, regneark, netbank, streaming af musik og film, Facebook og den slags, kan du altså sagtens nøjes med en Chromebook. Men har du behov for at redigere timevis af videooptagelser eller spille avancerede computerspil, kan en Chromebook godt komme til kort.

Hvilken Chromebook skal jeg købe?

Hvis dit valg er faldet på en Chromebook, skal du overveje, hvor mange penge du vil bruge på den - og hvilke andre funktioner, du gerne vil have.

Skal din Chromebook have en berøringsfølsom skærm? Skal skærmen kunne drejes? Eller skal det være muligt at tage skærmen helt af?

Vi anbefaler, at du kigger på test og anmeldelser på nettet og bliver klogere på muligheder og funktioner. Herefter skal du ud i butikkerne og prøve dem. Kun på den måde kan du vurdere, om det er den rigtige model for dig. 

Test af Chromebook

Chromebook er efterhånden blevet meget populære, og derfor tester vi naturligvis jævnligt Chromebooks her på Komputer for alle.

De smarte, lette og funktionelle computere scorer ofte ganske højt i vores test. Især fordi du typisk får meget for dine penge, når du køber Chromebook.

Du kan læse vores test af Chromebooks i Testzonen her. Du skal blot søge på Chromebook i søgefeltet øverst. 

Hvad koster en Chromebook?

Chromebooks er i hovedreglen billigere en Windows-pc'er, og kan fås helt nede til omkring 1.500 kroner.

I de seneste år er der dog kommet langt mere avancerede Chromebooks, som fx Lenovo Ideapad Flex 5i, som vi for nylig testede i Komputer for alles Testzone. Den koster omkring 6700 kroner.

Vi har testet Chromebooks i alle prisklasser på Komputer for alle.

Bliv meget klogere på Chromebooks

Har du flere ting, du gerne vil vide om Chromebooks, finder du sikkert svar i vores store guide til pc-typen i Fordelszonen.

> Læs artiklen "Er en Chromebook noget for dig?" her

Måske er du interesseret i ...