Udrulningen af den nye mobilteknologi 5G er et emne, der har haft de store følelser fremme hos fortalere og skeptikere, men få har kunnet henvise til fakta om den nye lynhurtige overførselsteknologi.
I England har man dog testet 5G på 16 forskellige lokationer i 10 større engelske byer det seneste år, og nu er de første resultater klar.
5G's stråling er ikke større end 3G og 4G
Det er den britiske telemyndighed Ofcom, der har offentliggjort de nye resultater, der viser at strålingen fra 5G kun ligger på 0,039 procent af de tilladte grænseværdier og dermed er helt uskadeligt.
Samtidig viser undersøgelserne, at strålingen fra 5G faktisk er lavere end både 3G og 4G, som vi har levet med i en årrække.
> Læs også: Forstå din router med denne lette ordbog
Dansk 5G-test i gang i Helsingør
I Danmark er man også ved at teste 5G i havnebyen Helsingør. Der foreligger dog endnu ingen målinger af strålingen.
Det er planen, at 5G skal være udrullet i hele Danmark i slutningen af 2020.
Herunder kan du se, hvor 5G er placeret i det elektromagnetiske spektrum.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Her ses, hvor 5G-mobiltelefoni er placeret i det elektromagnetiske spektrum. Strålerne helt til højre er skadelige for det menneskelige væv.
Masser af modstand på Facebook
På Facebook findes der adskillige grupper og sider for folk, som er imod 5G-teknologien, fordi de frygter, at strålerne kan være årsag til alt fra kræft til den nye kinesiske Corona-virus.
De foreløbige undersøgelser viser dog, at frygten ikke er faktabaseret, og som de engelske sundhedsmyndigheder skriver i deres rapport, har frekvenserne, der bruges til 5G, været anvendt i årevis i andre apparater.
Hvad er 5G?
5G er femte generations mobilnet og vil give mulighed for ekstremt pålidelig kommunikation, hastigheder der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net og håndtering af endnu flere brugere og enheder på samme tid.
Med udrulningen af 5G forventes det, at der bliver åbnet op for flere og nye forretningsområder. Det kan fx være:
- Automatisering og robotteknologi inden for landbrugs-, industri- og sundhedssektoren
- Transportsektoren med avanceret kommunikation mellem køretøjer. Herunder bl.a. førerløse biler
- Energisektoren med smart grids, aflæsning af målere, styring af el-nettet m.v.
- Smart cities
Kilde: Energistyrelsen