Ung dame bruger kameraet i Fairphone 4.
Fairphone 4

Det primære kamera i Fairphone 4 er på 48 megapixels.

© Fairphone

FairPhone 4: Bæredygtig 5G-telefon, du selv kan reparere

FairPhone 4 er bygget sådan, at du selv kan skifte enkeltdele i den ud, og så er den i øvrigt bygget med genbrugsmaterialer af arbejdere, der har ordentlige arbejdsforhold.

Fairphone 4 er det hollandske firma Fairphones bud på en moderne 5G-smartphone.

Den nye telefon ser ud til at leve op til firmaets filosofi om at fremstille mere bæredygtige telefoner end konkurrenterne.

Fairphone er fx nem at skille ad og reparere. Den er bygget i et modulært design, så det er nemmere at skifte fx kameraet ud, hvis det skulle gå i stykker.

> Læs også: Sådan udnytter du dit 5G-abonnement

Fair arbejdsforhold og genbrugsmaterialer

Fairphone 4 er desuden bygget med 14 fairudvundne materialer. 

Det vil sige, at Fairphone har holdt øje med forsyningskæden og tacklet problemer som børnearbejde og farlige arbejdsforhold for blandt andet minearbejdere.

Der er brugt genbrugsmaterialer, hvor det er muligt. Fx indeholder højtaleren komponenter fra andre produkter, som aldrig er kommet på markedet, ligesom bagsiden af Fairphone 4 er lavet af genbrugsplastik.

Fairphone 4 er ifølge firmaet den eneste mobiltelefon, som har det særlige TCO-certifikat, som gives til særligt bæredygtige produkter. 

Du kan selv skifte ødelagte dele i Fairphone 4

På Fairphones hjemmeside kan du købe reservedele til Fairphone 4, og du kan selv udskifte de ødelagte dele med de nye – det kræver blot en miniskruetrækker.

Fairphone garanterer desuden software-opdateringer frem til 2025, herunder opgradering til Android 12 og 13.

Men Fairphone sigter faktisk efter at kunne tilbyde softwareopdateringer helt frem til 2027, herunder opgradering til de formodede Android 14 og 15-versioner. 

Fairphone 4 bliver skilt ad i enkeltdele.
Fairphone 4

Du kan selv skille Fairphone 4 ad og udskifte enkeltdelene. Reservedelene kan du købe til en fair pris på hjemmesiden. 

© Fairphone

Farvel til "brug-og-smid-væk-kulturen"

Bagsiden er fremstillet i genbrugsplastik, og her finder du telefonens kameramodul, der består af to kameraer: et 48 megapixel hovedkamera samt et 48 megapixel vidvinkelkamera. 

Dertil kommer et 25 megapixel frontkamera til selfies og videokald.

”Vi har en helt anden tilgang til produktionen af smartphones end resten af markedet: Vi ønsker at udfordre den traditionelle måde at producere smartphones på, herunder at tyndere altid er bedre, ” siger Eva Gouwens, administrerende direktør hos Fairphone og fortsætter: 

"Denne gang har målet været at producere en god, bæredygtig smartphone, som er fremtidssikker, let at reparere selv, udviklet til at holde og dermed mere cirkulær. Vi vil have, at Fairphone 4 er en enhed, som folk vil beholde i længere tid og ikke være en del af brug-og-smid-væk-kulturen.”

> Få styr på 5G, 5G-ready og meget mere om det nye 5G-netværk her

Fairphone 4 fås i tre farver - her vist i farven grå.
Fairphone 4 grå

Fairphone 4 fås i tre farver - her vist i farven grå. 

Hvad koster Fairphone 4?

Fairphone 4 kan købes i butikkerne fra 25. oktober 2021 til en pris på 4.499 kroner for den billigste model, der har 6 gigabytes ram og 128 gigabytes lagerplads.

Du kan også købe telefonen i en udgave, der har 8 gigabytes ram og 256 gigabytes lagerplads. Den model har en vejledende pris på 4.999 kroner.

Fairphone 4 er med 5G, og fås i tre forskellige farver.

Læs mere om Fairphone 4 og køb den her.

> Vi har tidligere skrevet om forgængeren, FariPhone 3, i denne artikel. Du kan også læse vores test af den i Testzonen her.

Måske er du interesseret i ...