Pc-udstyr kræver som regel en driver, som kan være usikker.

Når du tilslutter udstyr til din pc, skal du som regel også installere en driver, og de kan være sårbare, så du sætter pc'en i fare. Den trussel bliver nu elimineret med en ny Windows-funktion.

Windows scanner din pc for usikre drivere

Nu er dit Windows blevet endnu sikrere. En ny opdatering til Windows 10 og 11 har givet dig en ny funktion i Windows Sikkerhed, hvor også de installerede drivere tjekkes grundigt igennem.

Microsoft udvider løbende styresystemets indbyggede sikkerhedsfunktioner, der er samlet i appen Windows Sikkerhed, og nu er der igen kommet en funktion, som gør din pc lidt mere sikker.

Firmaet har nemlig netop sendt en opdatering ud, som tilføjer et ekstra lag af sikkerhed til funktionen Kerneisolation, du finder inde i Windows Sikkerhed.

Med den nye funktion scannes også de drivere, du har installeret på pc'en gennem tiden, så du ikke risikerer at de udgør et hul i din samlede sikkerhed. 

> Læs også: Få et bedre overblik over pc'ens drivere

Sådan virker den nye sikkerhedsfunktion

Nu kan drivere, der styrer al det udstyr, du har koblet til din pc, altså ikke længere smutte under radaren, når Windows tjekker din pc's sikkerhed. 

Driverne på din computer tjekkes nemlig for tre ting:

  1. Kendte sårbarheder, som kriminelle kan misbruge til at få fuld adgang til Windows
  2. Ondsindet adfærd, som i værste fald kan skade din pc
  3. Adfærd, der måske ikke er ondsindet, men alligevel er i stand til at omgå Windows Sikkerhed og bringe din pc i fare

> Du kan med fordel sikre din pc mod alverdens digitale trusler med en sikkerhedspakke. Læs mere om Komputer for alles sikkerhedspakke her. 

Windows blokerer for usikre drivere på pc'en med ny funktion i Windows Sikkerhed.

Når Kerneisolation er aktiveret inde i Windows Sikkerhed, dukker der nu også en mulighed op, hvor du kan få Windows til at blokere farlige drivere, så de ikke kan skade computeren.

Sådan bruger du driver-funktionen

Når du åbner Windows Sikkerhed-appen, som du nemmest finder ved at søge efter den i startmenuen, skal du vælge Enhedssikkerhed i menuen til venstre.

Hvis funktionen Kerneisolation er slået til på din computer, vil du se et punkt nederst, hvor du kan aktivere den nye funktion, der blokerer potentielt farlige drivere. 

Er Kerneisolation ikke slået til på din pc, skal du klikke på Oplysninger om kerneisolation. Du finder nu teksten "Løs alle driverinkompatibiliteter" og en knap med teksten "Scan".

Klik på Scan for at tjekke, om du allerede har drivere installeret, som ikke er tilladt af den nye funktion.

Nu kan du klikke på "Gennemse inkompatible drivere" og se en oversigt over installerede drivere, som du bør opdatere snarest muligt. 

Du finder opdaterede drivere på hjemmesiden for den producent, der har lavet din pc eller udstyr. 

Har du drivere til gammelt udstyr, du ikke bruger mere, kan du med fordel fjerne dem fra din pc. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Er dit Windows opdateret?

Opdateringen til Windows, som gav den nye sikkerhedsfunktion blev sendt ud den 29/3 2022. 

Hvis du ikke kan se funktionen ved at følge trinene herover, skal du sørge for at dit Windows er opdateret. 

Det gør du ind fra indstillingerne i Windows under "Opdatering og sikkerhed." Her kan du let se, hvilke opdateringer, du har fået - og hvilke du evt. måtte mangle.

> Læs også: Så længe skal din pc være tændt, før den får automatiske opdateringer

Måske er du interesseret i ...