en mand scanner en QR-kode med sin telefon
MitID-opdatering:

Fremover skal du godkende handlinger som login og betalinger i din netbank på computeren, ved at scanne en QR-kode med din telefon.

© Shutterstock

Ny version af MitID: Sådan logger du ind med QR-koder

MitID er blevet opdateret, så du fremover skal scanne QR-koder, når du vil logge på fx din netbank på en computer. Det er samtidig blevet lettere at bruge MitID på mobilen.

Den nyeste udgave af sikkerheds-app'en MitID gør det mere sikkert, men også lidt mere besværligt, når du fx skal logge på din netbank på din computer.

Tidligere var det nok bare at indtaste dit brugernavn, åbne MitID-app'en på din telefon og swipe, når du skulle logge på netbanken eller godkende en overførsel. 

Det er ikke længere nok i den nye udgave af app'en, der blev udgivet den 6. juni 2023.

Du skal scanne en QR-kode for at godkende

Men den nye version af MitID er der nemlig kommet en ekstra lag af sikkerhed, som betyder, at du skal scanne en QR-kode på skærmen med din mobiltelefon, for at acceptere et login eller en betaling, du vil foretage på computeren. 

Når du prøver at logge på fx netbanken med MitID, skal du som vanligt indtaste dit brugernavn og herefter bliver du fremover præsenteret for en QR-kode på skærmen. 

Samtidig tænder MitID's app for kameraet på din telefon, og du skal nu holde telefonen op, så koden placeres i den firkantede ramme på telefonens skærm.

App'en scanner automatisk koden, når du holder telefonen i den rigtige afstand, så koden står helt skarpt, og herefter kan du bekræfte din handling ved at swipe i app'en som normalt.

Den første gang, du bruger det nye MitID, vil du blive ledt gennem en vejledning, som hjælper dig til at få det til at fungere. 

> Hvad er en QR-kode og hvordan fungerer den? Læs mere her.

en qr-kode til at logge på ved hjælp af MitID
QR-kode:

Når du ser dette billede på din computerskærm, skal du scanne koden med MitID-app'en på din telefon for fx at logge ind eller verificere en betaling i din netbank.

Skal beskytte mod svindel

Den nye fremgangsmåde skal være med til at sikre, at brugeren, der godkender med MitID app, selv har startet handlingen.

”Opdateringen er med til at beskytte brugerne mod en type svindel, vi desværre har set meget af, hvor brugere lokkes til at swipe på en handling, som de ikke selv har startet,” siger Adam Lebech, vicedirektør, Digitaliseringsstyrelsen, der sammen med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, udgør partnerskabet bag MitID.

Han forklarer også, at de er glade for at kunne imødekomme ønsket om at gøre det nemmere at åbne MitID-appen, når du skal bruge MitID til fx betale regninger i netbank og logge ind på offentlige tjenester på telefonen.

> Læs også: Alt, du skal vide om MitID

Lettere at bruge MitID på mobilen

Siden overgangen fra NemID har mange nemlig været irriterede over, at man selv skulle ind på telefonen og finde og åbne MitID-app'en, når man skulle bruge den. Med NemID fik man nemlig en notifikation på telefonen, når noget var klar til at blive godkendt. 

Den funktion kommer nu også i MitID-app'en.

Hvis du fx prøver at logge på en tjeneste på telefonen ved hjælp af MitID, så føres du nu direkte over i MitID-app'en ved et tryk på en enkelt knap: Åbn MitID app

Når du skal godkende kortbetalinger på nettet med MitID-app'en, vil det ske på samme måde som i dag. Det skyldes, at der i kortsystemet allerede er indbygget andre tekniske sikkerhedsforanstaltninger.

> Læs også: S!RENEN: Beredskabsmeddelelser flytter ind på din telefon

Opdateringen af MitID er klar nu

Den nye udgave af MitID-app'en er allerede klar nu til både iPhone og Android. 

Hvis den ikke automatisk er hentet ned og opdateret på din telefon, kan du åbne app-butikken på din telefon og hente de opdateringen manuelt.

> Læs også: Sådan opdaterer du apps på telefonen

Det er også vigtigt, at du sørger for, at din telefons styresystem er opdateret til den nyeste version. Det sker typisk automatisk eller du får en påmindelse, men du kan med fordel tjekke i telefonens indstillinger, om der ligger en opdatering og venter.

Opdateringen bliver rullet gradvist ud på de mange tjenester, der bruger MitID, i takt med, at fx bankerne sørger for at implementere opdateringen i deres systemer. Du kan derfor opleve, at du skal bruge den gamle fremgangsmåde nogle steder lidt endnu.

Har du problemer med det nye MitID, kan du finde mere information på hjemmesiden her.

Måske er du interesseret i ...