internetsvindel til black friday

Der er mange penge at spare på Black Friday, men det er ikke alle tilbud, der er så gode, som de ser ud til. Se her, hvordan du undgår at blive snydt, når du køber varer på nettet på Black Friday.

© Shutterstock

Black Friday: Sådan undgår du at blive snydt

Der er mange gode tilbud at hente på Black Friday. Men ikke alle tilbud er ægte, og svindlere kan narre dig fra tusindvis af kroner. Se her, hvordan du undgår svindlere på Black Friday.

20. november 2018 af Peter Skovbjerg Jensen

Du skal være på vagt, når du handler på nettet på Black Friday. Sådan lyder det fra Finans Danmark og e-mærket, den danske certificeringsordning for webshops.

Det er nemlig ikke kun os forbrugere, der har en fest på Black Friday. Det har it-svindlerne også.

”De sidste par år har Black Friday vist sig at være nogle af de største nethandelsdage på hele året, og den udvikling følger de it-kriminelle” siger Toke Mølgaard, kommunikationschef hos e-mærket, til Ritzau.

Svindlere opretter nemlig falske webbutikker og lokker med gode tilbud. Når du så betaler for produktet, får du aldrig dit produkt tilsendt, og svindlerne stjæler dine oplysninger.

Læs også: Sådan finder du de bedste Black Friday tilbud

Hvad er Black Friday?

Black Friday er en tradition, der stammer fra USA. Dagen ligger den 4. fredag i november, dagen efter Thanksgiving, hvilket i år er 23. november 2018.

Med Black Friday indleder butikkerne med slagkraftige Black Friday-tilbud julehandlen, og dagen har i en årrække været den mest travle handelsdag i USA.

Herhjemme er Black Friday også landets største handelsdag. I 2017 skiftede mindst 2,117 milliarder kroner hænder på Black Friday, hvilket er en stigning på 5,8 procent i forhold til 2016, der desuden også var et rekord-år. 

Vær ekstra opmærksom på Black Friday

For at undgå internetsvindlerne, er det meget vigtigt, at du nærlæser hjemmesiden, du handler på, hvis du ikke kender den i forvejen.

Du kan for eksempel læse hjemmesidens afsnit ”Om os”, som alle netbutikker skal have.

”Mange af svindlerne kommer fra Kina, så de har brugt oversættelsesprogrammer til at lave hjemmesiderne. Det vil typisk resultere i stavefejl, dårlige grammatiske formuleringer og andre underlige blandinger af dansk og engelsk,” siger Toke Mølgaard.

Hvis du bliver snydt på Black Friday

Falder du alligevel i fælden på Black Friday, skal du kontakte din bank, så snart du ved, at der er noget galt.

Banken kan hjælpe dig med at spærre dit kort, og i mange tilfælde kan du få dine penge tilbage, hvis der er tale om svindel.

Læs alt om netsikkerhed her, så du altid er sikret

Tjek prisudviklingen på varen 

Til Black Friday kan du også falde over Black Friday-tilbud, der virker gode, men som faktisk slet ikke er det.

Selvom et produkt på papiret er blevet sat voldsomt ned i pris, så hjælper det ikke meget, hvis det blev sat tilsvarende op kort tid inden Black Friday. 

På hjemmesiden Pricerunner kan du tjekke prisen på helt specifikke produkter hos forskellige butikker og sammenligne priser. 

Pricerunner har også et smart værktøj, der gør det muligt at se prisudviklingen på et bestemt produkt, som der er tilbud på til Black Friday. 

Du finder værktøjet ved at søge på produktet og derefter klikke på Prisgraf under produktet. 

Pricerunner prisgraf

Med værktøjet Prisgraf hos Pricerunner kan du nemt se, hvad et produkt har kostet på bestemte tidspunkter. 

Her har vi kigget på en bærbar computer fra Dell, hvor prisen i september fra 12.000, mens prisen i starten af november fra nede på 10.500 kroner.  

© Pricerunner

Du får nu vist en kurve, der viser prisudviklingen, og kan på den baggrund bedre vurdere, om der er tale om et godt Black Friday-tilbud eller ej. 

I 2018 falder Black Friday fredag d. 23. november.

Redaktionen anbefaler: Få en komplet sikkerhedspakke nu

Komputer for alle har samlet 10 stærke programmer i en komplet sikkerhedspakke. Programmerne er nøje udvalgt og gennemtestet af vores eksperter, og du finder altid den nyeste version til download i bladets Fordelszone. 

Til hvert program får du desuden en grundig trin for trin-guide, som hjælper dig med at sikre din pc bedst muligt.

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen for kun 29 kroner. Læs mere her.

Måske er du interesseret i ...