Svindlere bruger morsekode til at svindle dig på nettet
SVINDEL

Det er nogle år siden, at telegrafer som denne var i brug, men nu er de kriminelle gået tilbage til morsekoder. 

Morsekoder bruges til at svindle dig på nettet

De kriminelle snyder moderne antivirus ved at gemme farlige links som morsekoder, som pc'en ikke umiddelbart kan aflæse.

Da Samuel Morse i midten af 18 hundredtallet opfandt morsealfabetet til brug i hans nypatenterede elektriske telegraf, havde han næppe forestillet sig, at hans opfindelse knap to århundreder senere skulle blive misbrugt til at narre sagesløse.

Det er netop tilfældet i en helt ny svindelkampagne med phishingmails, hvor bagmændene forsøger at narre uskyldige ofre ind på farlige hjemmesider, så de fx kan stjæle deres kreditkortoplysninger.

Moderne pc'er taler ikke morse

Morsekoder var en fantastisk opfindelse, fordi de simple koder tillod at kommunikere med analoge signaler via radiobølger eller elektricitet - endda over store afstande. 

Systemet bliver stadig brugt til nødkommunikation, hvis de moderne midler fejler - ligesom spejdere også ofte er i stand til at morse med fx en lommelygte.

Til gengæld er det ikke et modersmål for moderne pc'er og deres sikkerhedsprogrammer. 

Her kan du se, hvordan morsealfabetet er konstrueret:

Digital svindel med morsekode
Morsekode

Morsealfabetet er simpelt og gør det muligt at kommunikere på afstand med simple midler. 

Gemmer farlige adresser i morsekoden

Den opdagelse har de kriminelle nu også gjort sig. 

I en ny bølge af phishingmails er der vedhæftet en fil, som umiddelbart ser ud til at være en faktura i et kendt regnearksformat.

Men når man gransker den vedhæftede fil i en teksteditor, kan man se, at den rummer et javascript, som konverterer morsekoder til bogstaver.

Javascript fyldt med morsekode
Snyd

Et javascript oversætter morsekoder til bogstaver, så der kan hente skadelig kode til din pc.


Dermed er javascriptet i stand til at skjule de adresser, som det fører ofrene ind på, fordi et antivirusprogram ikke er programmeret til at oversætte morsekoder. 

I de fleste tilfælde bruges adresserne til at hente skadelig kode fra en hjemmeside, som forsøger at narre dig til at indtaste dine private oplysninger.

> Læs også: 6 råd sikrer dig mod spam og svindelmails

Sådan undgår du at blive svindlet

Indtil videre er alle konstaterede svindelmails med morsekoder på engelsk, og det gør det lettere at gennemskue, at de er falske. 

Men med tiden vil der sikkert komme danske oversættelser, og så skal du især være opmærksom på, om mailen indeholder vedhæftede filer med endelsen .xlxs eller .html. 

Er det tilfældet, kan du være ret sikker på at der er tale om et phishingforsøg. 

I det hele taget er den eneste sikre måde at undgå at blive et offer for phishing, at du aldrig nogensinde åbner vedhæftede filer fra afsendere, som du ikke kender. 

Hold din pc sikker med en sikkerhedspakke

Og så bør du naturligvis have et godt antivirusprogram installeret på din pc, hvis uheldet skulle være ude. Komputer for alles Sikkerhedspakke sikrer din pc bedst muligt mod alverdens digitale trusler.

Som abonnent på Komputer for alle kan du hente Sikkerhedspakken i Fordelszonen. Her får du også grundige vejledninger til programmerne, så du let og hurtigt kan installere dem på din pc.

Du kan få adgang til hele Sikkerhedspakken for kun 29 kroner. Læs mere her.

> Se Komputer for alles Sikkerhedspakke her

Måske er du interesseret i ...