Malware på telefonen
Malware på telefonen

Du kan nemt komme til at installere malwaretypen FluBot på din Android-telefon. Hackere har nemlig gemt FluBot i falske sikkerhedsopdateringer.

© Shutterstock

Farlig malware forklæder sig som sikkerhedsopdatering

Ondsindede hackere lokker Android-brugere til at installere en falsk sikkerhedsopdatering, der i virkeligheden indeholder farlig malware. Se her, hvordan du undgår fælden.

Hackerne bliver mere og mere kreative, når det kommer til at lokke os i deres fælder. 

Nogle laver falske hjemmesider, mens andre udgiver sig for at være myndigheder i mere eller mindre overbevisende e-mails.

Nu har en gruppe it-kriminelle taget en spritny metode i brug i bestræbelserne på at distribuere en potentielt katastrofal form for malware på din telefon. Og det kan desværre være let at falde for hackernes trick.

På Android-telefoner florerer der nemlig en lumsk malwaretype kaldet FluBot, der er forklædt som en akut sikkerhedsopdatering.

LÆS OGSÅ: Får du en af disse mails, skal du passe på

Forklædt som sikkerhedsopdatering

New Zealands anti-cybercrime-myndigheder, CERT NZ, opdagede i sidste uge, hvordan FluBot-malwaren bliver spredt, og det sker på særdeles snedig vis.

Det mulige offer får en besked på mobilen ud af det blå med en advarsel om, at vedkommende er inficeret med netop FluBot. 

I advarslen er der et link til en falsk sikkerhedsopdatering, som efter sigende skulle redde telefonen.

FluBot-malware på Android
FluBot

Det er denne advarsel med en falsk sikkerhedsopdatering, som hackerne sender ud i forsøget på at inficere potentielle ofre med FluBot-malwaren.

© CERT NZ


Men hvis du downloader sikkerhedsopdateringen, får du i virkeligheden en skadelig app, der indeholder FluBot-malware ind på telefonen. Hvis du derimod ignorerer beskeden og lader være med at trykke på linket og installere app’en, sker der ingenting.

Din telefon er nemlig ikke inficeret, hvis du modtager beskeden - kun hvis du følger linket og installerer FluBot-app’en.

LÆS OGSÅ: Hackere kører malware i computerens grafikkort

FluBot-malware kan koste dig dyrt

FluBot, der har eksisteret siden 2020, er en ganske farlig form for malware. Hvis du bliver ramt, kan det i sidste ende kan koste dig mange penge.

Malwarens primære opgave er at stjæle dine loginoplysninger til bankapps og andre tjenester, der bruges til betaling som fx MobilePay,. Derefter kan du blive lænset for penge, uden at du aner det.

FluBot stjæler også dine kontakter og SMS-beskeder, hvis din telefon bliver ramt. På den måde kan malwaren spamme dine venner med links til apps, der indeholder FluBot. 

Husk derfor, at du aldrig skal trykke på links i SMS-beskeder eller e-mails, hvor du ikke kender afsenderen. 

Du kan sikre din mobil mod virus og malware med programmet Sophos Intercept X, som du finder i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...