Ransomware
Ransomware

Ofre for ransomware-angreb er blevet bedre til at sige fra og undlade at betale de digitale gidseltagere.

© Shutterstock

Færre ofre betaler ved ransomware - og flere bagmænd dummer sig

Hackere, der benytter sig af ransomware-angreb og tager dine filer som gidsel, har store problemer med at lokke penge ud af ofrene.

Ransomware-angreb, hvor hackere låser dine filer og kræver løsesum, før du kan få dem tilbage, har været hyppige de seneste år. 

De fleste af os vil nemlig gerne betale penge for at få vores dyrebare filer tilbage.

Men noget tyder på, at hackerne, der bruger ransomware til tjene penge, er kommet i problemer.

I hvert fald led ransomware et knæk i sidste kvartal af 2020, hvor gennemsnittet for betalte løsesummer faldt med hele 55 procent i forhold til tredje kvartal.

Det viser statistik fra sikkerhedsfirmaet Coveware.

Ofrene er ganske enkelt blevet bedre til at stå imod hackernes krav, og det er der en god grund til. For hackerne kommer oftere og oftere til at slette filerne helt, og så er der ingen grund til at betale.

LÆS OGSÅ: Hvad er ransomware? 

Hackere sletter dine filer

Der ikke kun dig, det er surt for, hvis hackerne sletter dine filer. Bagmændene skyder nemlig sig selv gevaldigt i foden, hvis de kommer til at slette de filer, som der egentlig blot skulle låses.

Ransomware kan hackerne kun tjene penge på ved at aflevere filerne tilbage, efter ofrene har betalt løsesummen. For hvorfor betale for at få filer tilbage, som ikke længere eksisterer? 

Statistik fra Coveware viser i hvert fald, at ransomware ikke længere et en så god forretning for hackerne.

Fald i betalte løsesummer
Fald i betalte løsesummer

Hackere har i slutningen af 2020 haft mere end svært ved at få penge ud af sine ransomware-ofre.

© Coveware

I den forbindelse modtog sikkerhedsfirmaet Coveware i sidste kvartal af 2020 flere henvendelser om, at datalagre og servere var blevet slettet fuldstændig i forbindelse med ransomware-angreb.

Det kan skyldes, at hackere bag angrebene ikke var så dygtige, og Coveware udelukker ikke, at tendensen kan vende igen i 2021.

LÆS OGSÅ: Intels nye processor beskytter dig mod ransomware

Truer oftere med lække dine filer

Samtidig med at ofrene for ransomware-angreb er blevet bedre til at sige fra, har bagmændene skruet bissen på. 

Der er nemlig sket en stigning i antallet af ransomware-angreb, hvor hackere truer med at lække den data, de har stjålet.

Covewares statistik viser, at i fjerde kvartal af 2020 var 70 procent af ransomware-angrebene ledsaget af trusler om at lække den stjålne data. I tredje kvartal var det kun 50 procent.

Stigningen skyldes ifølge Coveware, at hackerne kan lokke større summer penge ud af ofrene, hvis de truer med at offentliggøre de filer, der er blevet stjålet. 

Men noget tyder altså på, at hackerne ikke lykkes med det.

LÆS OGSÅ: Russiske superhackere bringer Garmin i knæ

Den bedste sikring ved ransomware er backup

Når du bliver ramt af ransomware, er der en god risiko for, at du mister filer fra din pc. 

Du kan vælge at betale løsesummen, og så får du måske dine filer tilbage. Du kan også være heldig, at der er et værktøj til rådighed, som kan hjælpe dig med netop den ransomware, du er ramt af. 

Den bedste sikring for dig er dog altid at have en backup af dine vigtigste filer og programmer, så du ikke mister filer og let kan geninstallere din pc.

Her skal du sørge for at have en backup, som ikke er koblet op til din pc, for så vil den også blive påvirket af ransomwareangrebet. Du skal i stedet gemme din backup på en ekstern disk fx en USB-nøgle, som du kan have liggende et sikkert sted. 

> Læs hvordan her: Tag dine filer med dig, når du forlader pc'en

Måske er du interesseret i ...