Falske QR-koder kan stjæle dine følsomme oplysninger
Falske QR-koder:

Du skal være opmærksom, når du scanner en QR-kode. De kan være falske og lede dig ind på farlige sider. Se her, hvordan du undgår at blive snydt.

© Shutterstock

Falske QR-koder kan stjæle dine følsomme oplysninger

Amerikanske FBI advarer om at scanne QR-koder. Der er nemlig observeret flere QR-koder, der leder ind på farlige hjemmesider.

QR-koder er geniale, da de gør det markant lettere at åbne specifikke links til hjemmesider eller tjenester med mobilen.

Med de fleste smartphones kan du scanne QR-koder ved blot at åbne kameraet og vende det mod koden, som så typiske sender dig til en specifik hjemmeside.

Men det kan være en god idé at være opmærksom, når du griber telefonen for at scanne en kode til eksempelvis en Mobile Pay-betaling.

Hackere i USA har nemlig udnyttet QR-koderne til at lokke intetanende ofre til blandt andet at videregive bank- og kortoplysninger, og det har fået selveste FBI til at reagere.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om QR-koder

Falske QR-koder: FBI advarer

I USA er svindlere godt i gang med at bruge falske QR-koder til at stjæle penge fra tilfældige mennesker.

Ofrene scanner en kode, som de tror leder ind til noget helt legitimt som fx en betalingsside for parkering, men i virkeligheden havner de i hackernes hænder. 

Derfor kommer FBI nu med en advarsel, hvor de i en meddelelse til offentligheden beskriver problemerne med falske QR-koder.

“Ofre scanner det, de tror er en legitim kode, men koden leder ofrene ind på en ondsindet side, hvor de bliver lokket til at indtaste loginoplysninger og finansiel information”, skriver FBI eksempelvis i meddelelsen.

Tidligere på måneden blev der fundet flere falske QR-koder på parkeringsautomater i byen Austin i Texas, og det er blandt andet den opdagelse, der får FBI til at advare befolkningen.

LÆS OGSÅ: Her er de it-kriminelles nye fidus

Sådan scanner du QR-koder sikkert

Selvom de falske QR-koder især er i omløb i USA, skal du ikke regne med, at hackere ikke også forsøger at snyde dig med en falsk QR-kode herhjemme.

QR-koder er i sig selv ikke farlige, og de er særdeles praktiske i mange sammenhænge. 

Men de kan lede ind til sider, der er fyldt med farer. Derfor bør du være opmærksom på, om den hjemmeside, du bliver ført hen til, når du har scannet en QR-kode, ser reel ud.  

Du kan dog sikre dig endnu bedre, hvis du undlader at bruge telefonens kamera til at scanne QR-koder og i stedet bruge en særlig app.

Få advarsel om usikre hjemmesider

På både Android-telefoner og iPhones kan du hente sikkerhedsfirmaet Kasperskys QR-kode-scanner, som undersøger QR-kodens destination for dig, så du ikke havner i problemer.

Bruger du denne app til at scanne dine QR-koder, får du en advarsel, hvis koden forsøger at sende dig til en usikker hjemmeside.

Klik her for at hente app’en til Android.

Klik her for at hente app’en til iPhone.

Som tilfældet er med andre former for netsvindel, er det dog din sunde fornuft, der er det bedste forsvar mod hackerne, for det kan være svært at værne mod phishing. 

Husk derfor at være ekstremt påpasselig med at udfylde betalingsoplysninger online.

LÆS OGSÅ: Pas på: Ny virus undslipper sikkerhedsprogrammer

Måske er du interesseret i ...