Med lidt snilde tager det ikke længe at få has på en moderne fingeraftrykslæser. 

© Shutterstock

Video: Så let er det at snyde med fingeraftrykket

Det kræver blot en printer, lidt lim og en god portion opfindsomhed at snyde fingeraftrykssensoren i en mobil eller computer.

2. december 2021 af Niklas Ernst

Ingenting er sikkert her i verden, undtagen døden og skatterne,” sagde Benjamin Franklin engang.

Og det gælder tilsyneladende også fingeraftrykslæsere, som i dag findes på mange telefoner og computere. I hvert fald er det lykkedes amerikanske forskere at snyde en fingeraftrykslæser på ganske snedig vis.

LÆS OGSÅ: Hackere udvikler over 100 millioner typer malware på et år

Og det uden de uden hverken store budgetter, remedier eller armbevægelser. Faktisk synes operationen, hvor forskerne låser en nyere computer fra Apple op, imponerende simpel.

Sådan snydes fingeraftryklæseren

De amerikanske forskere lykkedes med et snyde læseren på følgende måde: Først tager de et billede af fingeraftrykket, som de renser og redigerer lidt i Photoshop.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks dårligste kodeord

Dernæst printer de aftrykket på acetat, som er en slags plastik. Blækket fra printeren er nok til at skabe små forhøjningerne, så der dannes en slags 3D-model af fingeraftrykket.

Til sidst putter forskerne trælim udover printet og lader det tørre, så fingeraftrykket kan overføres. Lim-stumpen kan så sættes oven på fingeren og bruges til at åbne både computer og mobiltelefon.

Sådan undgår du at blive snydt

En fingeraftrykslæser kan altså sagtens snydes. På samme måde, som et kodeord kan gættes, knækkes eller franarres en person.

LÆS OGSÅ: Gør Chrome meget mere privat

Ingen sikkerhedsforanstaltning er fuldkommen sikker, og det bedste, du kan gøre, er at gøre det så bøvlet for svindleren eller hackeren som muligt.

Det gør du fx ved at aktivere totrins-verifikation, bruge svære og komplekse kodeord og generelt være meget påpasselig med, hvem du deler dit udstyr, dine data og informationer med. 

I videoen herunder kan du se, hvordan fingeradtrykslæseren bliver snydt: 

Måske er du interesseret i ...