Ransomware låser filerne på pc'en

Undgå ransomware - luk de farlige porte i Windows 10

Din pc anvender netværks-porte til at kommunikere på nettet, men hvis du har for mange åbne, kan det misbruges af kriminelle. Her viser vi dig, hvordan du lukker portene i Windows 10.

Når ulykkelige pc-ejere rammes af ransomware med navne som WannaCry eller Petya, angribes pc'en ofte gennem port 445 i Windows. 

Samtidig kan åbne porte være en indgang for hackere, der med deres portscannings-programmer hurtigt kan finde tusinder af sårbare pc'er på nettet.

Porte giver adgang til internettet

Din pc anvender porte til al kommunikation - både på dit lokale netværk og på internettet - og derfor er de helt uundværlige. 

Port 80 anvendes fx til generel internettrafik i din browser, mens port 21 skal være åben, hvis du bruger pc'en som FTP-server. 

Derfor skal din pc have bestemte porte åbne, mens andre er helt unødvendige - især port 445 er værd at få lukket i en fart, hvis den er åben på din pc.

Tjek din pc for åbne porte i Windows 10

Windows rummer et værktøj, der både kan scanne for og lukke eventuelle åbne porte. Værktøjet skal du bruge via Kommandoprompt på denne måde:

  1. Skriv cmd i søgefeltet i Windows 10, og når Kommandoprompt dukker op i søgeresultaterne, skal du højreklikke på genvejen og vælge Kør som administrator.
  2. Skriv netstat -na og tryk på Enter. Det viser en lang liste over porte, som enten er lukkede eller åbne på pc'en - sammen med den IP-adresse de kommunikerer med. 

Oplysningerne er skrevet på denne måde: 172.88.18.20:65000 - de første tal er IP-adressen, mens tallet efter kolonnet er netværksporten. 

Find port 445 og bemærk nu, om der står LISTENING i kolonnen til højre. Er det tilfældet, er porten åben. 

Sådan lukker du en åben port i Windows 10

  1. Skriv cmd i søgefeltet i Windows 10, og når Kommandoprompt dukker op i søgeresultaterne, skal du højreklikke på genvejen og vælge Kør som administrator.
  2. Skriv netsh advfirewall set allprofile state on og tryk på Enter.
  3. Skriv netsh advfirewall firewall add rule dir=in action=block protocol=TCP localport=445 name="Block_TCP-445" og tryk på Enter

Nu er port 445 lukket på din pc og du er bedre sikret mod den farlige ransomware.

Læs mere i Komputer for Alle

I Komputer for Alle nummer 4/2018 kan du læse vores guide til, hvordan du tjekker og sikrer din PC mod hackere. 

Du lærer for eksempel at se, om der er nogen der lurer gennem dit webkamera, om IT-kriminelle sender data via din internetforbindelse eller om fremmede har overtaget styringen af din PC. 

Hvis det er tilfældet, giver vi dig også løsningen til hvordan du sikrer dig. 

Tjek sikkerheden på din pc

Er der nogen, der... 

  • ... lurer på dig gennem dit webkamera?
  • ... opsnapper alt det, du skriver på tastaturet?
  • ... sender data via din internetforbindelse?
  • ... har overtaget styringen af din pc?

Tjek din pc med det samme med hjælp af denne guide!

Måske er du interesseret i ...