Malware i kode
© Shutterstock

Populært program brugt til at sprede malware

Over 130 millioner pc-brugere verden over har risikeret at få virus af et af deres favoritprogrammer, nemlig Piriforms optimeringsprogram CCleaner. CCleaner er blevet hacket og brugt til at sprede malware. Her er hvad du skal gøre, hvis du har programmet på din computer.

Opdateret:

Folkene bag CCleaner har for længst lukket hullerne i sikkerheden, og vi har testet programmet flere gange, og kan kun anbefale dig at bruge det.

Vi har lavet en guide til at installere CCleaner i Fordelszonen. Her finder du også programmet til sikker download.

Læs mere: Ryd stærkt op på pc'en med CCleaner

_________________________________________________________________

En af de vigtigste regler for at beskytte dig selv på nettet er, at du ikke downloader noget, du ikke ved hvad er. Nogle gange er disse forholdsregler dog ikke helt nok.

Programmet CCleaner er designet til at fjerne snavs fra din computer og frigive ressourcer, så din maskine kan arbejde hurtigere. 

For millionvis af pc-brugere har CCleaner dog også lukket skadeligt indhold ind på computeren, afslører Avast, der ejer udvikleren Piriform og dermed også CCleaner.

Hackere har nemlig haft held til at koble malware til legitime installationsfiler, hvilket ifølge Avast har ramt 2,27 millioner computere. Malware-filerne har i værste fald kunne installere ransomware eller såkaldte keyloggers, der sladrer om dine indtastninger på computeren.

Læs alt om computersikkerhed her

Er jeg ramt af malware?

Sårbarheden omfatter kun installationsfiler hentet fra én bestemt server, og derfor er kun få af de i alt 130 millioner brugere ramt, og ifølge Avast er der ingen tegn på, at malware-filerne for alvor har forvoldt skade på nogen computere.

Du gør dog klogt i at køre en scanning efter malware, hvis du bruger CCleaner på din pc - til det formål kan du eksempelvis bruge Malwarebytes Anti-Malware, som du finder her i Fordelszonen.

Du bør desuden opdatere CCleaner, da Piriform har udsendt en opdateret og sikker version af programmet. Vi har naturligvis også den nyeste version af programmet i vores Fordelszone. 

Læs også: Her er de bedste antivirusprogrammer

> Hvad er malware, og hvordan beskytter du dig mod at få det? Læs svaret her.

Måske er du interesseret i ...