Et forstørrelsesglas, der svæver over binær kode, som ser ud til at være inficeret med virus

En hver computer kan blive inficeret med virus. Læs, hvad du skal gøre, hvis det sker på din PC.

© Shutterstock

Alt, du skal vide om computervirus

Hvad er en computervirus? Hvordan kommer den ind i din PC? Og hvordan undgår du bedst virus på din computer? Få svarene her!

Du ser sikkert tit advarsler om, at der nu er en ny computervirus løs, som kan skade din pc. 

Men hvorfor er en computervirus egentlig så farlig, og hvorfor skal du hele tiden opdatere dit antivirusprogram og alle andre programmer?

Vi forsøger at besvare nogle af dine spørgsmål her.

Hvad er en computervirus?

En computervirus er et ondsindet program, der får sneget sig ind på din computer, for at misbruge computeren på den ene eller den anden måde.

En af de klassiske former for misbrug har været, at virussen holder øje med de kodeord eller andre oplysninger, du indtaster, hvorefter bagmændene kan misbruge dine informationer.

I de senere år har et meget udbredt formål med virus været den såkaldte “ransomware”, hvor din computers filer bliver krypteret og låst, hvorefter du bliver presse til at betale bagmændene penge (typisk i bitcoins), for at låse filerne op igen.

> Læs også: Hvad er ransomware, og hvordan kidnapper ransomware dine filer?

En tredje, meget typisk funktion for virus er, at misbruge din computers kræfter og din internetforbindelse til at lave andre hackerangreb eller til at høste kryptovaluta.

Lige meget hvilken type virus du får ind på din computer, er det noget, der kan koste dig både meget besvær, og, i værste tilfælde, mange penge.

Hvordan får man virus på computeren?

Computervirus kan som udgangspunkt komme ind på din PC på to måder: Ved at forklæde sig som en uskyldig fil, eller ved at misbruge usikkerheder i andre programmer.

En forklædt fil kan fx komme ind på din computer, ved at du kommer til at åbne en vedhæftet fil i en e-mail eller et link på en hjemmeside. 

Derfor er det meget vigtigt, at du kun klikker på links og filer, du er helt sikker på, er sikre.

Misbrug af usikkerheder i andre programmer er lidt anderledes: Ingen programmer er 100% sikre, så der vil altid være huller, som virus kan slippe igennem. Disse huller opdages dog løbende og lappes. Derfor er skal du altid holde alle dine programmer opdaterede.

Vil du være sikker på, dine programmer er opdaterede, anbefaler vi dig at bruge programmet Patch My Pc, som automatisk sørger for at hente opdateringer til dine programmer på pc'en. 

Du finder Patch My PC med en grundig vejledning på dansk i Komputer for alles Fordelszone her på siden. 

> Gå Patch My PC i Fordelszonen  her

Hvordan slipper man af med virus på computeren?

Har du været så uheldig, at du har fået en computervirus ind på din computer, skal du ikke gå i panik. 

De fleste virusser kan findes og slettes med et antivirusprogram.

Start med at opdatere antivirusprogrammet, så det kan hente de seneste oplysninger fra internettet. Så er du sikker på, at antivirusprogrammet kan genkende den virus, der har inficeret din PC.

Genstart nu din computer i fejlsikret tilstand, for at sikre, virussen ikke kan gøre for meget skade. Læs her, hvordan du genstarter din computer i fejlsikret tilstand 

Når din computer er genstartet i fejlsikret tilstand, skal du scanne din computer med antivirusprogrammet. Dette kan tage noget tid.

Når antivirusprogrammet har gennemført scanningen, vil dine filer være repareret, hvis de var beskadiget, eller sat i karantæne, hvis de ikke kunne reddes. Filer i karantæne kan herefter slettes.

Har du ikke et antivirusprogram installeret, anbefaler vi, at du installerer et. 

Vi anbefaler Avira Free Antivirus, som du finder i Fordelszonen her.

Hvordan undgår man at få virus igen?

Vil du gerne undgå at få virus på din computer i fremtiden, er det bedste råd at lade være med at tage chancer på din computer: Klik ikke på links og filer, du ikke har 100 procent tillid til, og sørg for altid at holde alle dine programmer opdaterede.

For at være endnu mere sikker på, at der ikke slipper noget farligt ind på din pc, er et antivirusprogram også en god løsning.

Et godt antivirusprogram tjekker både filer, der kommer ind på din pc og hjemmesider, du besøger. 

Men husk: Der kan altid være nye virus, dit antivirusprogram ikke kender endnu, så vær stadig forsigtig med, hvad du klikker på.

Læs også: Skal jeg vælge betalt eller gratis antivirus?

Sikker pc med en komplet sikkerhedspakke

Du får den bedste beskyttelse mod computervirus ved at være på forkant. Det vil sige ved at installere et antivirusprogram i dag, så du undgår at blive ramt fx af ransomware i morgen. 

En anden sikkerhedsforanstaltning er at sørge for en god og sikker backup af dine vigtigste filer, så de er sikret, hvis uheldet skulle være ude.

Som abonnent på Komputer for alle får du adgang til vores komplette Sikkerhedspakke, som giver dig den bedste beskyttelse af hele din pc.

> Se Komputer for alles Sikkerhedspakke her

Måske er du interesseret i ...