Se verden udefra med Google Earth
Google Earth

Det er nemt at måde både distancer og arealer i Google Earth. Vi viser dig hvordan. 

© Google

Sådan bruger du genialt værktøj i Google Earth

Hvad enten du aldrig har brugt Google Earth før eller allerede har det installeret på computeren, bør du prøve dette geniale trick i Googles program.

11. januar 2023 af Niklas Ernst

Med Google Earth får du – bogstaveligt talt – hele verden i din hule hånd.

Og alle de muligheder, det giver, kan virke overvældende, når det fx kun tager ét klik og et par sekunder at rejse fra Pyramiderne til Manhattan.

LÆS OGSÅ: Tag på digital 3D-tidsrejse i Google Earth

Derfor kan det virke uoverskueligt at lære at bruge de geniale værktøjer, som der gemmer sig i Google Earth, simpelthen forbi mulighederne i programmet er så overvældende.

Men hjælpen er nær, for her på redaktionen har vi travet programmet tyndt og fundet de bedste og mest anvendelige funktioner, som ikke bare er imponerende og flotte at se på, men som du også kan bruge i det virkelige liv uden for computerskærmen.

Her får du et af de vores bedste tips - resten kan du læse i magasinet Komputer for alle nummer 3/2023 eller i Fordelszonen her. 

Google Earth eller Google Earth Pro?

Du kan bruge Google Earth på nettet eller du kan hente Google Earth Pro ned på din computer. 

I webversionen får du den skrabede version. Du kan gå på opdagelse i hele verden, se din nabos hus og dit kommende feriemål, men heller ikke meget mere end det. Og billedkvaliteten er ikke i top.

Med Google Earth Pro på din computer får du bedre opløsning og hurtigere rendering af billederne, ligesom du får adgang til en masse ekstra funktioner som fx at kigge på historiske kort, lave videoer fx af en flyvetur over dit eget hus og meget mere. 

Opmål et område i Google Earth Pro

Et godt eksempel på den praktisk anvendelighed er muligheden for at opmåle et landområde i Google Earth Pro. Det er et værktøj, som på ingen tid gør det muligt at lave en opmåling af et areal (eller en distance) på et område, du selv definerer.

Herunder kan du se, hvordan du laver en opmåling af et område: 

  1. Åbn Google Earth.
  2. Finde det sted, du vil opmåle. 
  3. Klik på Lineal-ikonet i menuen. Nu åbnet et nyt vindue.
  4. Vælg Polygon for at opmåle et område.
  5. Hold markøren over et sted på kortet, og klik på et startpunkt for målingen.
  6. Sæt nu makeringer indtil du har opmålt det, du vil måle.
  7. Målingen vises i vinduet Lineal.

Dermed kan du lynhurtigt få en fornemmelse for, hvor stor din græsplæne er, når du skal bestille rullegræs – eller hvor langt rundt der om den lokale sø – helt uden overhovedet at rejse dig fra computeren eller finde målebånd og tommestok frem.

Den slags opmålinger kan lade sig gøre, fordi Google Earth i dag, takket være et omfattende bagkatalog af satellitbilleder, geografisk data og luftfotografier, er et ekstremt præcist værktøj.

Du kan også lave en lignende opmåling med Google Earth på nettet, hvis du ønsker det. 

Sådan downloader du Google Earth

Har du endnu ikke Google Earth Pro installeret på din computer, skal du først installere det, før du kan bruge de mange funktioner, som fx muligheden for at opmåle et område. 

Google Earth findes i en gratis Windows-version, også kaldet Google Earth Free, eller Google Earth Pro, som du downloader til din computer og installerer, som du er vant til med andre programmer på din Windows-computer.  

LÆS OGSÅ: Se hvordan dit hus så ud før i tiden

For at downloade Google Earth dansk version, skal du følge linket herunder til Googles hjemmeside, hvor du finder flere forskellige versioner af Google Earth. 

Link: Hent Google Earth Pro Dansk her

Når hjemmesiden er åbnet, skal du klikke på knappen Download Earth Pro til computer for at downloade gratis-versionen af Google Earth til din computer. 

Brug Google Earth som app på mobilen

Det er dog ikke kun på computeren, du kan bruge Google Earth. Det findes også som app til din mobiltelefon. Du finder Google Earth app til Android her, og vil du downloade app'en til iPhone, kan du downloade den her.

Med Google Earth app'en er det endnu mere intuitivt at bevæge sig over landegrænser og rundt mellem 3D-bygninger ved hjælp af touchskærmen.

Eller du kan rejse i tiden og se, hvordan et bestemt område har udviklet sig over tid – og du kan opleve alverdens steder ved hjælp af Google Streetview, så det næsten er som at være der selv. 

Her ses Google Earth

Med Google Earth-app'en kan du fx se, hvordan et område har udvilket sig over tid. 

© Google

Flere tips og tricks til Google Earth

Google Earth til computeren og mobilen rummer altså rigtig, rigtig mange funktioner, og det kan være lidt af en opgave at finde de beste og mest interessante funktioner. 

LÆS OGSÅ: Her er de skjulte funktioner i Google Maps

I det nye nummer af Komputer for alle nummer 3/2023 har vi dog gjort arbejdet for dig og fundet de bedste værktøjet i Google Earth Pro. Her viser vi dig fx, hvordan du optager en video i 3D, som nærmest ligner, at den er optaget med en drone eller et fly. 

Du kan købe Komputer for alle der, hvor du plejer at købe magasiner, men du kan også allerede nu læse artiklen i Fordelszonen. Du finder aritklen på lige her. 

Her er de geniale funktioner i Google Earth Pro

Måske er du interesseret i ...