Microsoft lukker for makrovirus i vedhæftede filer
Lukker for populær svindeltype:

Når du modtager en uopfordret mail med et vedhæftet Excel- eller Word-dokument, er der ofte indbyggede makroer i dokumentet, som kan inficere din pc. Det er dog snart slut for de kriminelle at misbruge denne indgang til din pc.

Microsoft lukker for virus og ransomware i mails

Nu behøver du snart ikke længere frygte at modtage virus gennem vedhæftede filer i en mail. Microsoft sørger med en opdatering for, at makro-virusser ikke mere kan gøre skade på din pc.

De fleste af os har oplevet at modtage mails med vedhæftede Office-dokumenter. Og når det sker, vil du måske også have bemærket, at Office-programmerne af sikkerhedshensyn har blokeret for potentielt skadeligt indhold som makroer.

Det viser sig ved at du aktivt skal klikke på en farvet bjælke i toppen af dokumentet for at aktivere redigering af dokumentet med aktivt indhold. 

Fænomenet optræder uanset, om du har modtaget dokumentet fra en du kender eller fra en uopfordret afsender. 

Misbrugt i årevis af kriminelle

De kriminelle har i mange år misbrugt Microsofts Office-dokumenter til at sprede virus og malware. Ofte sker det ved at du modtager en meget kortfattet mail, der hævder at du skal betale en regning eller tjekke en årsopgørelse.

Sammen med mailen finder du en vedhæftet fil, der typisk er i Excel-, PowerPoint- eller Word-format. 

Hvis du åbner filen og aktiverer redigering med makroer, vil der blive downloadet ransomware eller andre virusser til din pc og skaden er total.

Her er et typisk eksempel på en svindelmail.
Svindelforsøg:

Her er et typisk eksempel på en phishingmail, hvor den vedhæftede fil er et Excel-dokument med skadelige makroer, som vil få din pc til at hente en virus til harddisken.

Slut med at aktivere makroer

I løbet af sommeren vil Microsoft opdatere Office-pakkerne, så det ikke længere er muligt at aktivere makroer og andet aktivt indhold i dokumenter ved blot at klikke på en bjælke under værktøjslinjen.

Det minimerer risikoen for at du ved at uheld får gjort dokumentet skadeligt. 

Nu er det ikke længere muligt at klikke fuld redigering til, hvor makroer aktiveres.
Før og efter:

Øverst ser du den bjælke, der i dag vises, når du åbner et dokument, du har modtaget via email. Nedenunder hvordan det kommer til at se ud efter opdateringen. Nu er det ikke længere muligt at klikke fuld redigering til, hvor makroer aktiveres.

Kommer til de nyeste Office-pakker

I første omgang sendes opdateringen ud til de seneste Office-pakker efter sommeren, men senere vil også Office-pakkerne tilbage til Office 2013 få den nye sikkerhedsrettelse.

Efter opdateringen er installeret vil du ikke længere kunne aktivere makroer ved en fejl eller hvis du blot er lidt for hurtig på aftrækkeren.

Men hvis du modtager et dokument fra en, du stoler på, kan du stadig aktivere det - dog på en lidt mere besværlig måde.

Fremover skal du kigge på filens egenskaber. Det gør du ved at højreklikke på filen i Stifinder og vælge Egenskaber. Under Generelt har du så mulighed for at fjerne blokeringen som markeret herunder.

Fjern blokering i filens egenskaber
Fjern blokering:

Hvis du efter opdateringen ønsker at aktivere makroer og andet indhold i dokumenter, du har modtaget via mail, skal du gemme dokumentet på harddisken. Højreklik herefter på dokumentet og vælg Egenskaber. Nu er det muligt at vælge Fjern blokering for at redigere i dokumentet.

Beskyt hele din computer mod virus

Vedhæftede filer i mails er en af de helt store anledninger til at computeren bliver ramt af virus eller malware, så opdateringen fra Microsoft vil reducere risikoen markant.

Men der er mange andre måder at få inficeret computeren med virus og andet snavs - og svindlerne opfinder nye tricks hele tiden. 

Den bedste beskyttelse af din pc er derfor altid nogle gode, stabile og opdaterede sikkerhedsprogrammer, som fanger alverdens trusler - også de nye - inden de gør skade på din pc. 

Vi anbefaler Komputer for alle sikkerhedspakke, som består af seks programmer, som samlet sikrer din pc bedst muligt. Som abonnent kan du hente programmerne og vejledninger gratis i Fordelszonen her.

Måske er du interesseret i ...