Det var måske lidt svært at se fordelene ved den første generation af egentlige smartwatches for mange år siden.
Det var mestendels bare en dyr og besværlig anordning til at vise, hvad klokken var. Hvis du var heldig, kunne det også tælle dine skridt.
Men den tid er for længst forbi, og de nyeste ure kan bruges til både at føre telefonsamtaler, modtage beskeder og holde øje med mange aspekter af dit helbred.
Hvad er et smartwatch?
Kort sagt er et smartwatch en bærbar computer, som er formet som et ur.
Altså en blanding af et armbåndsur og en computer, du har med dig overalt. Og i modsætning til din smartphone, har du hænderne fri, når du bruger et smartwatch i stedet.
Et smartwatch har typisk en berøringsfølsom skærm, og de fleste modeller i dag har også indbygget stemmestyring, så du ikke engang behøver røre ved skærmen.
En smartphone på armen
Mange smartwatches kan køre apps ligesom din telefon fx kalender, spil og GPS. På nogle smartwatches kan du kun bruge de apps, uret er født med, men med fx Apple Watch og Samsungs modeller kan du hente alverdens apps ned på dit smarte ud.
Et smartwatch har også en masse sensorer indbygget, så det kan holde øje med forskellige dele af dit helbred fx puls og søvn. De nyeste smartwatches fra Apple kan endda måle iltniveauet i dit blod.
På de fleste smartwatches i dag kan du tjekke mail og beskeder, bruge kalender, GPS og tage imod telefonopkald. Altså er det som at have en smartphone på armen.
Hvad kan et smartwatch?
Et smartwatch er nærmest som at have en lille personlig computer på armen: Du kan se nye beskeder, få vejrudsigter, finde vej med GPS, lytte til musik og udskifte urskiver efter behov.
Avancerede sensorer på bagsiden af uret kan kigge ind under huden på dit håndled og nogle smartwatches kan både måle din puls og fortælle dig, hvad iltindholdet er i dit blod.
Urene fungerer i samspil med din telefon, og på den kan du se de mange forskellige data, uret måler, i flotte og overskuelige præsentationer, så du fx nemt kan følge kvaliteten af din søvn gennem en hel måned.
Hvad koster et smartwatch?
Priser på smartwatches varierer meget, ligesom der er stor forskel på, hvilke funktioner de forskellige smartwatches byder på.
Du kan få de helt skrabe Kina-modeller til nogle få hundrede kroner, eller du kan finde den store tegnebog frem og betale fra 3.299 kroner for den nyeste model af Apple Watch.
Her får du til gengæld et væld af funktioner.
Apples Watch Series 7 kan fx måle din puls, din hjerterytme og iltindholdet i dit blod og give dig besked, hvis der sker forandringer. Og så kan du modtage mails og beskeder, lytte til musik, bruge GPS og meget mere. Du kan naturligvis også se, hvad klokken er.
> Læs vores test af Apple Watch Series 7 her.

Apples smartwatch er det mest solgte. Apple Watch fåes i flere varianter og med et væld af forskellige urremme.
Hvilke telefoner kan jeg bruge et smartwatch med?
De fleste smartwatches virker både med iPhone og Android-telefoner, og det er faktisk kun Apple Watch, der insisterer på udelukkende at virke sammen med firmaets egne telefoner.
Hvis du har en Android-telefon, kan du altså ikke bruge et Apple Watch, og du må derfor se dig om efter et andet ur.
Det gør nu heller ikke så meget, for der findes virkelig vellykkede ure udover Apple Watch.
Hvad er det bedste smartwatch?
Som nævnt herover skal du først lige finde ud af, om dit smarte ur virker med din telefon.
Herefter skal du gøre dig klart, hvad du skal bruge dit smartwatch til?
Skal det fx have indbygget GPS, så du kan finde vej på løbeturen uden at have din telefon med? Eller har du brug for at få målt iltindholdet i dit blod eller måske dit søvnmønster?
Når du kender dine behov, er du klar til at se nærmere på hvilket ur, der er det bedste til dine behov.
Hvor kan jeg læse en test af smartwatches?
Det kan du i Komputer for alle nummer 10/2022. Vi testede seks af de lækreste smart watches, der kan købes for penge.
Efter at have tilbragt nogle uger i selskab med tidens bedste smarture har vi vænnet os så meget til at kunne overvåge vores fysiske aktivitetsniveau og vores søvnmønstre, at det pludselig er svært at se, hvordan vi overhovedet har kunnet klare os uden.
I stortesten kan du læse meget mere om de forskellige ures funktioner og deres fordele og ulemper.