Racerbiler dyster med computer i stedet for chauffør
CES 2022:

Det ligner til forveksling en rigtig racerbil, og det er det faktisk også. Den eneste forskel er bare, at chaufførens sædvanlige plads er fyldt ud med en supercomputer og andre former for avanceret elektronik. 

CES 2022: Racerbiler dyster uden chauffør

I forbindelse med teknologimessen CES 2022 i Las Vegas, USA, arrangeres for første gang et bilvæddeløb for potente sportsvogne. Det helt særlige er, at de hverken styres eller fjernstyres af mennesker, men kører helt af sig selv.

5. januar 2022 af Leif Jonasson

Den 23. oktober 2021 blev der skrevet motorsportshistorie, da ni hold fra lige så mange tekniske universiteter i hele verden dystede om en million dollars i præmiepenge på den legendariske Indianapolis racerbane i USA.

Det helt særlige ved bilerne var, at ingen af dem have en racerkører bag rattet, faktisk var der slet ingen chauffør om bord.

Den helt specielle Indy Autonomous Challenge er nemlig en ny gren indenfor motorsporten, hvor bilerne er selvkørende eller autonome. Det betyder, at de køres af en computer, der sidder der, hvor der normalt ville sidde en racerkører bag rattet.

Computeren er dog ikke bare en avanceret form for fjernstyring, for bilen skal vitterlig køre selv og ligeledes selv klare uforudsete udfordringer og forhindringer undervejs.

> Læs også: CES 2022: Verdens største teknologimesse er tilbage

Fart som i Formel 1

Autonome biler har der – med svingende held - været eksperimenteret med i en årrække, men det er oftest foregået i adstadigt tempo og på lukkede øvelsesområder. 

Men i Indy Autonomous Challenge har nogle af bilerne allerede opnået tophastigheder på 280 km/t, og omgangshastighederne på racerbanen i Indianapolis lå pænt over 200 km/t for den hurtigste bil i feltet.

Selve køretøjerne er konstrueret af firmaer med årtiers erfaring indenfor motorsport og ligner til forveksling en moderne formelbil eller Indycar.

Men alt det, der skal få den til at køre hurtigt uden at køre galt er bygget af lærere og studerende fra de deltagende universiteter. Og ”alt” betyder i denne sammenhæng et imponerende netværk af sensorer, processorer og elektromotorer, der betjener speeder, bremser, rat etc.

Racebil styres af computer
Racerbil:

Bilerne i Indy Autonomous Challenge ligner almindelige racerbiler. Der er bare ikke plads til en chauffør - det hele styres via en computer. 

© Indy Autonomous Challenge

Se væddeløbet live på nettet

Ved CES 2022 skal de autonome racerbiler for første gang køre et egentligt væddeløb mod hinanden to og to.

Det foregår på Las Vegas Motor Speedway fredag d. 7. januar 2022. Men du kan se hele løbet  live (eller gense det senere) på nettet på denne hjemmeside.

Vi har en journalist på pletten til CES-messen i Las Vegas. Så hold øje med hjemmesiden og magasinet for flere nyheder fra verdens største teknologimesse.

I videoen herunder kan du se, hvordan det ser ud, når computerstyrede racerbiler kører stærkt på en bane i Arizona:

Måske er du interesseret i ...