Sten med Internet Explorer-logo
Internet Explorer

Microsoft har besluttet at lukke for Internet Explorer.

© Shutterstock

Nekrolog: Internet Explorer er død, 26 år gammel

For hundreder af millioner af mennesker har Internet Explorer været vinduet til internettet gennem mere end et kvart århundrede, men nu er det slut.

Fødselsattesten viser 26. august 1995. Internet Explorer kom til verden i World Wide Webs unge dage, da internettet stadig var fremmed land for de fleste.

For mange computerbrugere i den sidste halvdel af halvfemserne var Internet Explorer med til at definere, hvordan vi så internettet. Et dobbeltklik på det buttede blå "e", og så lå verden åben foran os der på computerskærmen.

Men nu er det hele slut. Microsoft har lukket for supporten til den før så populære browser, og de trofaste brugere, der er tilbage, vil blive mødt af popups, der opfordrer til at skifte til efterfølgeren Edge. Edge har indbygget en kompatibilitetstilstand, så du stadig vil være i stand til at se siderne som i Internet Explorer.

Inden længe vil Internet Explorer blive fjernet fra Windows af sikkerhedsgrunde som en del af en opdatering.

Sådan så Internet Explorer 1.0 ud tilbage i 1995.

Første version af Internet Explorer kom i 1995

Da Internet Explorer blev lanceret i 1995 var Netscape kongen af browsere. Microsoft havde undervurderet internettets gennemslagskraft og tøvet med at introducere en webbrowser.

Microsoft brugte det allestedsnærværende Windows til at sørge for, at Internet Explorer var den browser, der som standard blev brugt. Internet Explorer blev udsendt som en del af en tilføjelsespakke til Windows 95, og så var Netscapes dage som førende browser talte. I løbet af kort tid var Internet Explorer altdominerende.

I 2003 toppede Internet Explorers popularitet, da cirka 95 procent af alle internetbrugere gik på nettet ved hjælp af browseren. Den gang hed konkurrenterne Netscape og Firefox. I dag er Internet Explorers brugerandel så lille, at browseren i statistikker blot bliver smidt ind under rodebetegnelsen "andre".

> Se en sjov animation over 28 års browserhistorie.

Microsoft bliver sagssøgt for monopolvirksomhed

Den store popularitet omkring årtusindskiftet fik de amerikanske monopolmyndigheder til at lægge sag an mod Microsoft for at udnytte Windows' dominerende markedposition til at tryne sine browserkonkurrenter.

Bill Gates gjorde ikke nogen god figur under retssagen, og selv dommeren måtte grine lidt over Microsoft-stifterens forbavsende dårlige hukommelse, da Gates igen og igen sagde: "Det kan jeg ikke huske".

Efter en appelsag og et forlig i 2001 endte sagen med, at Microsoft kunne fortsætte stort set som hidtil, og myndighederne i flere amerikanske stater protesterede og kaldte resultatet for et "lille rap over fingrene".

Chrome vandt browserkrigen mod Internet Explorer

I sidste ende viste det sig, at det ikke gjorde den store forskel. I 2008 lancerede det hurtigt voksende søgemaskinefirma, Google, sin egen browser ved navn Chrome.

Chrome var hurtig og havde smarte funktioner som faneblade og synkronisering af bogmærker og internethistorik. I tiden siden da har Chrome overtaget Internet Explorers dominans, og Microsoft har faktisk baseret koden til browseren Edge på den samme open source-kode, der ligger til grund for Googles Chrome.

Læs også: Derfor skal du bruge Microsofts nye browser

For mange af os var Internet Explorer rammen om vores første oplevelser på internettet. Og selv om Internet Explorer måske nok er død eller døden nær, så lever dens kode lever videre i Edges Internet Explorer-kompatibilitets tilstand. Ære være Internet Explorers minde.

Måske er du interesseret i ...