Hvad må Facebook gøre med mine billeder? Ophavsret
Facebook

Ved du, hvad Facebook må med dine billeder? Vi giver dig svaret her. 

© shutterstock

Hvad må Facebook gøre med mine billeder?

Ejer du stadig de billeder, du lægger op på Facebook? Se her, om du kan sikre din ophavsret.

4. september 2020 af Martin Haverholm

De fleste af os lægger både billeder af os selv, vores børn og vores mad op på Facebook, så alle vores venner kan følge med i, hvad vi går og laver.

Billederne er en god måde at holde verden opdateret, men er det nu også en god idé, at lade Facebook varetage dine fotos?

Facebook bliver ofte kritiseret for, at bruge de billeder, Facebook-brugere har lagt op. Men betyder det, at du ikke har ophavsretten til de billeder, du lægger op på Facebook?

Vi forsøger at give et overblik her.

Må Facebook bruge mine billeder?

Ja. Når du opretter en konto på Facebook, siger du også “ja” til hjemmesidens betingelser. En af disse betingelser er, at Facebook kan bruge dine billeder til visse formål.

Blandt andet kan Facebook bruge dine billeder til at reklamere for firmasider, du “synes godt om” på Facebook. Det tjener Facebook selvfølgelig penge på, men du får ikke del i de penge.

Du har dog stadig ophavsretten til de billeder, du har lagt op på Facebook. Så hvis der er andre, der bruger dine billeder fra Facebook til fx promovere noget uden for Facebook, kan du bede dem om at lade være.

Kan jeg redde mine billeder med et opslag?

Nej. Denne and dukker op, hver gang Facebook har fået nye brugerbetingelser: Teksten lyder noget i retning af:

“Med denne besked frasiger jeg mig Facebooks nye retningslinjer …”, og den rummer et løfte om, at hvis du skriver denne opdatering på Facebook, vil du ikke blive omfattet af Facebooks nye betingelser.

Det er helt klart ikke tilfældet. Kan du ikke lide Facebooks nye regler, er din eneste mulighed helt at droppe Facebook.

Kan jeg slippe for at Facebook bruger mine billeder?

Både og. Så længe dit billede ligger på Facebook, må Facebook principielt bruge det. 

Du kan dog slette dit billede fra Facebook, hvorefter billedet vil blive slettet fra både din Facebook-konto og eventuelle delinger.

En endnu mere sikker måde at slette dine billeder på, er at slette din profil helt. Så er Facebook forpligtet til at slette alle dine oplysninger og alt, de har liggende om eller fra dig fra alle deres servere.

Dog er der én lille finte: Har dine venner delt dit billede på deres væg, kan andre have kopieret billedet. Disse billeder bliver ikke slettet automatisk. Her må du selv bede den enkelte person om at slette billedet.

I magasinet Komputer for alle nummer 14/2020 forklarer vi, hvad du siger ja til, når du accepterer vilkårene hos Gmail, Windows og Facebook. 

> Du kan læse artiklen i Fordelszonen her (kræver login)

Måske er du interesseret i ...