Firkløver af browsere: Chrome, Edge, Safari og Firefox
Browsere

The Beatles havde John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr. WECG har Apple, Microsoft, Google og Mozilla.

© Shutterstock

Stort samarbejde skal forbedre browserudvidelser

Apple, Microsoft, Google og Mozilla har påbegyndt et samarbejde, der skal sørge for, at browserudvidelser fremover bliver bedre.

Safari, Edge, Chrome og Firefox.

Normalt konkurrerer de fire browsere om brugernes gunst, men nu skal de til at samarbejde.

Fire af verdens største browser-udviklere i form af Apple, Microsoft, Google og Mozilla har nemlig indgået et bemærkelsesværdigt samarbejde og dannet gruppen WebExtensions Community Group.

Formålet med gruppen, der forkortes WECG, og det noget usædvanlige samarbejde er at gøre browserudvidelser (også kendt som extensions) bedre.

Det skal ske ved at sikre fælles standarder for udvikling af browserudvidelser.

LÆS OGSÅ: Sådan installerer du udvidelser i Google Chrome

Sikkerhed og funktionalitet i fokus

Browserudvidelser ser vi flere og flere af til de forskellige browsere.

Mange af dem er ganske glimrende og gør livet på internettet lettere og sjovere for os som fx små genveje til tjenester, som du bruger i dagligdagen. 

Men desværre findes der også en del browserudvidelser med sikkerhedsproblemer, og nogle udvidelser er endda decideret ondsindede. De kan fx være med til at sprede malware.

Det er blandt andet derfor, at Apple, Microsoft, Google og Mozilla har besluttet at samarbejde for at indføre nye standarder inden for udvikling af browserudvidelser.

Først og fremmest skal de nye standarder sørge for, at browserudvidelserne bliver mere sikre at bruge. I forlængelse af dette skal browserudvidelserne også værne bedre om brugernes privatliv.

Foruden en forøget sikkerhed er det også en del af målsætningen, at browserudvidelser skal fungere mere stabilt, holdes bedre vedlige og have en bedre kompatibilitet.

LÆS OGSÅ: Populær browsertilføjelse ramt af malware

Browsere skal spille bedre sammen

Hvis du nogensinde har prøvet at skifte mellem browsere? 

Så har du måske oplevet, at dine foretrukne browserudvidelser ikke virker på din nye browser. Det kan være ganske irriterende, men står det til WECG, hører det problem snart til fortiden.

WECG vil nemlig gøre det lettere for udviklerne at skabe nye browserudvidelser og få nye og eksisterende udvidelser til at virke på tværs af browsere. Det skal blandt andet ske ved hjælp af fælles HTML-kodning.

Projektet er stadig på et tidligt stadie. Hvornår browserudvidelserne bliver forbedret, og det ambitiøse samarbejde forventes at bære frugt, ved vi derfor ikke. 

Men Apple, Microsoft, Google og Mozilla har budt andre browser-udviklere samt udvidelsernes udviklere velkommen i samarbejdet i bestræbelserne på at sikre bedre browserudvidelser.

LÆS OGSÅ: Pas på farlige udvidelser i Chrome-browseren

Måske er du interesseret i ...