Fremtidens mobil kan tage billeder om natten. Vi har prøvet det selv.

Er du også træt af dårlige billeder taget i mørke? Google er endelig på vej med en løsning, som vi har taget et smugkig på.

24. november 2018 af Niklas Ernst

Mobilkameraer bliver bedre og bedre. Men på ét punkt er der stadig et godt stykke vej op til 'rigtige' kameraer. 

Når lyset forsvinder og det bliver mørkt, daler billedkvaliteten voldsomt, og dine fotos bliver hurtigt grynede af støj eller rystede på grund af den længere lukkertid.

Men nu skal det være slut med at tage dårlige billeder i mørke. Det mener Google, der har udviklet en ny kamera-software, som gør det muligt at tage billeder selv i meget dårligt lys.

> Læs også: Tag meget bedre billeder med din telefon

Allerede implementeret på Google Pixel

Funktionen hedder Night Sight, altså nattesyn, og findes på Googles meget dyre Pixel-telefoner, som selskabet selv laver. 

Google Pixel-telefonerne kan ikke købes herhjemme, men kløgtige hoveder er lykkedes med at pille software-funktionen ud af Googles Pixel-telefoner og gøre den tilgængelig på andre modeller med Android-styresystemet.

Vi har prøvet funktionen af på en Oneplus 6T. 

OBS: Her er det vigtigt at nævne, at softwaren ikke fungerer optimalt, og at softwaren ikke er lavet til den telefon, vi tester det på. Billederne skal derfor tages med et stort gran salt, men giver dog en fornemmelse for, hvordan funktionen virker.

Vi vil heller ikke opfordre dig til at installere funktionen på din Android-mobil, da installationen åbner potentielt farlige sikkerhedshuller i din mobil. 

Så stor er forskellen på billederne

Herunder kan du se nogle af de billeder, vi har taget med Googles nye kamera-software. 

Til venstre er billedet taget uden nat-funktionen, og til højre er nat-funktionen slået til. Billederne er ikke redigerede.

Sådan fungerer Googles kamera-software

Teknologien fungerer ved, at softwaren i telefonen måler, hvor meget lys der er til stede. Efterfølgende bliver der taget op til 50 billeder - over så lang tid som op til seks sekunder - som telefonen efterfølgende sætter sammen til ét billede. 

> Læs også: 3 apps: Rediger nemt dine billeder på telefonen

Derudover registrerer softwaren fx, om du ryster på hånden, og korrigerer for de bevægelser. Softwaren korrigerer også for, hvis emnet, du er fotograferer, er i bevægelse.

Nu er spørgsmålet, hvornår og om Google nogensinde gør funktionen tilgængelig i alle Android-telefoner. 

Vi krydser i hvert fald fingre. 

Hvis du skal tage billeder med mobilen om natten eller i det kolde vejr, sluger den mere strøm end normalt. Derfor er det en god idé at have en powerbank med i tasken. 

Lige nu får du to numre af Komputer for alle med en powerbank i flot design for kun 59,50 kroner.

Måske er du interesseret i ...