smartphonebillede

Tag bedre billeder med din smartphone

Kameraet i telefonen er for mange det foretrukne til at tage billeder af her-og-nu-begivenheder. Her får du fem hurtige tips til at tage gode billeder med din smartphone.

22. december 2015

Smartphonen er i dag blevet en værdig konkurrent til almindelige digitale kameraer. Billedkvaliteten bliver konstant bedre, og vi har altid telefonen på os, så vi er klar til fx at fange børnenes første skridt.

Telefonernes kameraer har dog også begrænsninger, og dem bør du være opmærksomme på, når du fotograferer. Med fem tommelfingerregler øger du chancen for at få gode skud i kassen, når du trykker på udløseren.

Find den rigtige kameraapp De fleste bruger den præinstallerede kameraapp på deres telefon, men det er ikke altid fornuftigt. Det lyder muligvis spøjst, men der findes alternativer med flere funktioner og indstillingsmuligheder, og når adskillige af dem ikke koster en krone, kan det ikke skade at prøve sig frem, så du finder den app, der passer dit temperament bedst. Til iPhones vil vi anbefale Camera Awesome, mens Camera360 Ultimate til Android er en app rig på funktioner.

Gå tæt på dit motiv Skal du tage gode, skarpe billeder med din smartphone, er det helt afgørende, at du holder fingrene fra den digitale zoom. Det resulterer ofte i uskarpe og pixellerede billeder. Bevæg dig i stedet tættere på dit motiv. Når du kommer tæt på dit motiv, får du samtidig nemmere ved at styre lyset. I stedet for den digitale zoom bør du i stedet beskære billedet efterfølgende – det giver samme effekt som den digitale zoom, men resultatet bliver væsentligt bedre.

Rens kameralinsen Kameralinsen på en telefon er for mange i daglig kontakt med lommeuld og fedtede fingre. En fedtet linse giver uskarpe billeder, og derfor er det vigtigt, at du pudser og rengør den, hvis du vil have de klare skud i kassen.

Hold øje med blitzen Den automatiske blitz på smartphones har tendens til at være en smule ivrig og lyse op i omgivelser, hvor blitzen forstyrrer mere, end den gavner. Der er altså god grund til at holde øje med blitzen og eventuelt slå den fra, hvis billedet bliver forstyrret af det skarpe lys.

Rediger eller filter? Efter du har taget billedet, er der stadig et arbejde at gøre, hvis du vil have et helt optimalt billede. Skal du vælge at redigere billedet eller smide et såkaldt filter over. Filteret kan give nogle enkle, fine effekter i en fart og fungerer især glimrende, hvis billedet skal deles med andre på sociale medier. Vil du i stedet have et godt billede, der ikke ligner et foto taget i 50'erne, kan du redigere farvebalance, mætning, osv. Til det formål kan du eksempelvis bruge Photo Editor, der både findes til Android og iOS

Måske er du interesseret i ...