En bærbar pc bruger kun omkring en tredjedel af den energi, der skal til at drive en stationær pc.
Spar på strømmen:

En bærbar pc bruger kun omkring en tredjedel af den energi, der skal til at drive en stationær pc. På begge slags computere er der dog penge at spare ved at få skærmen til at slukke af sig selv. 

Sådan sparer du let på pc'ens strømforbrug

En helt almindelig pc-skærm bruger omkring 50 watt, når den er tændt. Her kan du læse, hvordan du kan barbere elforbruget ned ved at få Windows til selv at slukke for skærmen, når du ikke bruger pc'en.

Det seneste år har energipriserne taget nogle gevaldige hop, og det har fået mange til at kaste et kritisk blik på energiforbruget i hjemmet.

Her er din computer og al det udstyr, du bruger sammen med den, også en del af synderne, som fortærer den dyrebar strøm.

Der er naturligvis mest at spare, hvis du sørger for straks at slukke computeren helt, når du er færdig med at bruge den. Men hvis du har behov for at gå til og fra opgaver på pc'en, er det næstbedste, at få Windows til at slukke skærmen, når du ikke bruger computeren.

> Læs også: 5 tips til at spare strøm på pc'en

Sådan får du Windows til at slukke for skærmen

Du kan selv bestemme, hvornår skærmen skal slukke efter inaktivitet i Windows, og det hele styres inde fra Windows' indstillinger. 

Sådan gør du i Windows 10:

  1. Højreklik på startknappen på Proceslinjen og vælg Indstillinger
  2. Klik på System i menuen i venstre side og vælg Power & slumre.
  3. Under skærm kan du nu vælge, hvor lang tid der skal gå, før skærmen slukker. 

Sådan gør du i Windows 11:

  1. Højreklik på startknappen på Proceslinjen og vælg Indstillinger.
  2. Vælg System i menuen i venstre side og vælg Tænd/sluk.
  3. Udvid menuen ved Skærm og slumretilstand.
  4. Vælg nu i rullemenuen, hvor lang tid der skal gå før skærmen slukker af sig selv.

> Læs også: Så meget koster det at have computeren kørende

Få mange flere gode sparetips

I Komputer for alle 5/2023, som er på gaden nu, kan du læse vores store gennemgang af strømforbruget for det forskellige udstyr, du bruger sammen med din pc.

Her kigger vi blandt andet på, hvor meget strøm din mobil, printer, router og trådløse Sonos-højtaler bruger på et år.

Vi giver dig også en række solide tips til, hvordan du med små adfærdsændringer kan sænke elforbruget, så den næste elregning er en smule mindre uforudsigelig.

> Du kan læse artiklen i Fordelszonen her

Beregn selv forbruget med vores store regneark

Vi har også lagt et særligt regneark i Fordelszonen, som giver dig mulighed for selv at udregne dit eget forbrug og dermed prisen for at bruge netop dit udstyr.

I regnearket skal du blot vælge den type udstyr du har og derefter indtaste det antal timer, dage og uger du bruger grejet. Herefter udregner regnearket automatisk det samlede forbrug.

Du kan også indtaste den elpris, du betaler til dit energiselskab, i regnearket og se i kroner og ører, hvad det koster, når du arbejder ved pc'en eller bruger din printer.

> Hent regnearket i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...