Det kan være dyrt at lade computeren stå tændt
Penge:

Tænker du over, hvad det koster at have pc'en tændt? Er det mange timer hvad dag, løber det hurtigt op. 

© Shutterstock

Så meget koster det at have computeren kørende

Lader du computeren være tændt, kan det mærkes på din elregning. Her kan du se, hvad det koster, hvis computeren er tændt hver eneste dag.

28. februar 2022 af Niklas Ernst

Elpriserne er braget i vejret den seneste tid, og det kan mærkes på danskernes pengepung.

LÆS OGSÅ: Bitcoin bruger lige så meget strøm som Sverige

Det er derfor oplagt at spørge sig selv, om der er steder, hvor det er muligt at spare eller skære lidt ned, så elregningen ikke løber løbsk og efterlader dig med grå hår på hovedet.

En af de store strømslugere i boligen er computeren og spillekonsollen, og det tyske magasin ZDNET har derfor regnet på, hvad det egentlig koster at have computeren tændt.

Omkring 1.500 kroner om året

ZDNET har taget udgangspunkt i en stationær gaming-computer, som hver eneste dag står tændt i fire timer. Det bruger ifølge magasinets udregninger 511 kWh om året.

Hvis vi antager, at prisen på strøm ligger på ca. 3 kroner, så giver det en årlig computer-el-regning på 1.533 kroner, hvis computeren er tændt fire timer hver dag.

Omregnet giver det 4,2 kroner om dagen. Derudover er der også den eventuelle standby-tid, hvor computeren ikke er slukket, som ikke er medregnet.

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du strøm på telefonen - og skåner øjnene

Spillekonsoller koster også

Men det er ikke kun computeren, der kan koste dyrt på elregningen. Også tv'et og spillekonsoller er storforbrugere af el i hjemmet.

LÆS OGSÅ: Få batteriet til at holde længere i Windows 10

Eksempelvis viser ZDNETs udregninger, at en Playstation 4 bruger 113 kWh om året ved fire timers dagligt brug. En XboX Series X bruger 248 kWh. 

Omregnet bliver det 744 kroner om året for XboX’en, eller lige godt 2 kroner om dagen.

Prisen for at have en Playstation tændt i fire timer dagligt er noget lavere. Det koster 339 kroner om året, eller 92 ører om dagen.

Strømpriserne varierer meget

Der er stor forskel på, hvad strøm koster i løbet af en dag - og på forskellige ugedage. Typisk er prisen lavest om natten, og dyrere på de tidspunkter, hvor folk bruger mest strøm fx i weekenden og om eftermiddagen. 

Det er ikke ualmindeligt, at forskellen fra det billigste tidspunkt til det dyreste er 1 kroner per kWh eller mere.

Der findes forskellige tjenester på nettet og apps til telefonen, som kan give dig overblik over elpriserne fra dag til dag. Mange elselskaber tilbyder også tjenesten på deres hjemmeside eller app. 

Du kan søge på "elpriser" i Google Play Store eller Apples App-store for at finde den passende app til dig. 

Så kan du - hvis det er muligt for dit behov - vælge at bruge pc'en (og husets øvrige strømslugere) i de billigere perioder. 

> Læs også: Så længe skal din pc være tændt for at få vigtige opdateringer

> Læs også: Guide til opladning: sådan vælger du den rigtige løsning til din elbil

Måske er du interesseret i ...