Indstillingerne i Windows 11 er blevet markant forbedret

Indstillingerne i Windows 11 er blevet markant forbedret - og begynder så småt at ligne det gode, gamle Kontrolpanel.

Kontrolpanel eller indstillinger? Sådan indstiller du alt i Windows 11

Med den nye indstillingsmenu i Windows 11 er indstillingerne i styresystemet endelig blevet anvendelige, men der er stadig forvirring mellem indstillinger og Kontrolpanel.

Her på Komputer for alle var vi ikke særligt begejstrede, da Microsoft i 2012 med Windows 8 lancerede den nye indstillingsmenu, hvor nogle af de klassiske funktioner blev flyttet fra Kontrolpanel.

Dengang fandt vi det forvirrende, at vi nu skulle finde nogle indstillinger i Kontrolpanel, mens andre var flyttet over i de nye indstillinger.

Den anke havde vi stadig med Windows 8.1 og med Windows 10 - også selvom der løbende blev flyttet flere funktioner over i indstillingerne fra Kontrolpanel.

> Læs mere om ændringerne i Kontrolpanelet i Windows 10 her

Stadig todelte indstillinger i Windows 11

Nu skriver vi 2022, og den nyeste Windows-udgave hedder Windows 11. 

Så kunne man tro, at Microsoft på de 10 år har fået samlet alle indstillinger ét sted, men det er som bekendt ikke tilfældet.

I Windows 11 findes Kontrolpanel stadig - og menuen indstillinger har flere funktioner end nogensinde.

> Læs meget mere om Windows 11 her

Nogle indstillinger justeres begge steder

Forvirringen er dog stor, for der findes en række indstillinger, som kun er tilgængelige i Kontrolpanel, ligesom der findes indstillinger, som kun kan justeres fra menuen Indstillinger.

Hertil kommer, at nogle indstillinger faktisk kan findes begge steder - fx muligheden for at fjerne programmer eller at installere nye enheder.

På andre områder har Microsoft virket vægelsindede, fordi der i Kontrolpanel findes genveje til klassiske indstillinger, men når man klikker ind på dem, åbner selve indstillingen i menuen Indstillinger. 

Med andre ord kan det være svært selv for rutinerede brugere at finde de indstillinger, man leder efter. 

Bedste indstillinger nogensinde

Med Windows 11 har Microsoft dog forbedret den udskældte indstillingsmenu, så den faktisk er blevet brugbar.

I stedet for en lidt forvirrende hovedmenu starter du nu direkte inde i indstillingerne med en fin navigationsmenu i venstre side. Det fungerer rigtig fint.

Til gengæld er Kontrolpanel barberet ned til det rene ingenting. 

Derfor giver det også god mening, at Kontrolpanel ikke er en del af genvejsmenuen, som du åbner med et højreklik på startknappen. De fleste ting skal alligevel foretages i menuen Indstillinger, som der findes en genvej til i højrekliksmenuen.

Her finder du de vigtigste indstillinger

I Komputer for alle 9/2022, som er på gaden nu, kan du læse meget mere om de vigtigste indstillinger i henholdsvis Kontrolpanel og Indstillinger i Windows 11.

Vi viser også, hvordan du bruger de vigtige indstillinger, så din pc bliver mere velkørende og stabil.

> Du kan læse artiklen i Fordelszonen her (kræver login)

Måske er du interesseret i ...