Android
Android

Har du en Android-telefon, kan du snart få glæde af en helt ny sikkerhedssektion i Google Play Butik.

© Shutterstock

Bedre privatlivsbeskyttelse i Google Play Butik

Snart bliver det lettere at gennemskue, hvad diverse Android-apps skal bruge din data til, og hvordan du sletter din data igen.

Som tilfældet er i Apples App Store på iPhones, bliver det snart gjort obligatorisk for app-udviklere af Android-apps at oplyse brugerne bedre om databehandling.

Der kommer nemlig en ny sikkerhedssektion til Android-styresystemets butik, Google Play.

Det skriver Android i et blogopslag.

Sikkerhedssektionen skal gøre det let for udviklerne at vise, hvor sikker deres apps er ved blandt andet at give indsigt i, hvordan brugernes data bliver behandlet, og hvorfor der overhovedet skal høstes data.

LÆS OGSÅ: Dårlige apps stjæler Facebook-data

Information om databehandling

Målet med sikkerhedssektionen er at gøre brugerne mere trygge ved at hente en app.

Det skal således være muligt først og fremmest at blive informeret om, hvad udviklerne skal bruge af data, og hvordan brugernes data bliver behandlet. 

I videoen forneden kan du se, hvordan den nye sikkerhedssektion formentlig kommer til at fungere i praksis. Artiklen fortsætter under videoen.


I sikkerhedssektionen skal det desuden fremgå, hvad brugernes data konkret skal bruges til, og om det overhovedet er nødvendigt at dele data for at bruge app’en.

Slutteligt skal app-udviklerne også forklare, hvordan man sletter sin delte data på et senere tidspunkt. 

Hvis udviklerne ikke opfylder kravene og dermed bliver blåstemplet, bliver deres apps ganske enkelt fjernet fra Google Play Butik.

LÆS OGSÅ: Pas på snydeapps på din telefon

Bliver obligatorisk for udviklerne

Med iOS version 14.5 gjorde Apple det tidligere på året obligatorisk for app-udviklere at oplyse brugerne om databehandlingen i App Store, og nu er turen også kommet til Androids Play Butik.

Allerede fra oktober 2021 bliver det muligt for udviklerne af Android-apps at indsende information om, hvordan de behandler data.

Først fra første kvartal af 2022 bliver sikkerhedssektionen en del af Play Butik, og fra april 2022 bliver det obligatorisk for udviklerne at have angivet udførlig information om databehandlingen.

LÆS OGSÅ: Apple løfter sløret for hemmelighederne i iOS 15

Hold din telefon sikker med sikre apps

Du bør altid kun hente apps fra de autoriserede app-butikker som Google Play og App Store. 

Her er der nemlig god chance for, at sikkerheden er i orden, da de har været gennem en godkendelsesprodedure, inden de er gjort tilgængelige for brugerne. 

Hvis du støder på en interessant app på en tilfældig hjemmeside, bør du derfor altid gå til den relevante app-butik og finde den. Hvis den ikke findes der, bør du aldrig installere den, da du risikerer, at den indeholder virus eller er skabt for at narre data eller penge fra dig. 

Disse falske apps kan sagtens se troværdige ud. Tidligere på året var det fx i apps, som tilsyneladende kom fra fx Bitdefender, som gav brugerne virus på mobilen. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Måske er du interesseret i ...