Ung kvinde lytter henført til musik fra en Bluetooth-højtaler
Bluetooth-højtaler:

Vælger du en Bluetooth-højtaler med indbygget batteri, kan du tage den med dig overalt og lytte til musik fx fra din mobil.

© Shutterstock

Alt du behøver at vide om Bluetooth-højtalere

En Bluetooth-højtaler er den nemmeste genvej til at få god lyd fra din telefon eller tablet. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når du køber ny Bluetooth-højtaler.

Musik, der spilles fra din telefons indbyggede højtaler, lyder ofte, som om den spilles fra bunden af en konservesdåse.

Hvis du vil have stor og flot lyd, skal der andre midler til.

Den nemmeste og billigste løsning vil i de fleste tilfælde være en Bluetooth-højtaler.

Hvad er Bluetooth?

Bluetooth er en teknologi, der sender data som radiobølger på 2.4 GHz frekvensbåndet. 

De første Bluetooth-produkter kom på markedet i 1999. I 2022 blev der solgt næsten 5 milliarder Bluetooth-produkter på verdensplan.

Bluetooth-teknologien er meget populær. I dag bruger vi Bluetooth fx i trådløse højtalere, høretelefoner, til at koble telefonen op til bilen og meget, meget mere. 

> Læs mere om Bluetooth lige her

Hvad er en Bluetooth-højtaler?

En Bluetooth-højtaler er typisk en lille og kompakt højtaler, som er let at tage med på farten. Den kan også være større og stationær, hvis du blot skal bruge den derhjemme.

Du forbinder højtaleren trådløst til din enhed via Bluetooth, og hvis højtaleren har et indbygget batteri, kan du nemt tage den med dig på tur og spille musik hele dagen.

Nogle højtalere kan endda tåle vand og støv, og så er der for alvor frie rammer for, hvor du kan tage din musik med hen.

En god Bluetooth-højtaler kan levere en lyd, der virkelig løfter musikoplevelsen fra en mobiltelefon, tablet eller en bærbar pc.

> Læs også: Derfor skal du skifte til et trådløst headset

En Bluetooth-højttaler er genial at have med på ferie
På farten:

Med en Bluetooth-højtaler kan du spille musik fra telefonen overalt. Selv den billigste højtaler giver dig bedre lyd end telefonens indbyggede.

Er det let at bruge en Bluetooth-højtaler?

I sine første år var Bluetooth en lidt ustabil teknologi, men den tid er forbi. Højtalerne i dag er meget nemme at koble sammen med din telefon.

Den trådløse sammenkobling tager kun få sekunder og fungerer upåklageligt, når først der er etableret forbindelse.

Typisk skal du blot gå til Bluetooth i din telefons indstillinger. Når din Bluetooth-højtaler er tændt, vil du kunne finde den i oversigten over enheder på din telefon og vupti - så er der musik.

Flere af højtalerne har også deres egne apps, som du gratis kan hente til din mobil. Her kan du finindstille lyden fra højtaleren og styre eventuelle specialfunktioner.

> Læs også: Sådan aspiller du pc'ens lyd på din Bluetooth-højtaler

Hvad betyder aptX i min højtaler?

Du skal være opmærksom på flere ting, der har indflydelse på lydkvaliteten, når du lytter til musik fra en Bluetooth-højtaler fx aptX.

AptX er en teknologi, der er opfundet af processor-firmaet Qualcomm. 

Aptx er et codec, der komprimerer lydsignalet fra din telefon og dekomprimerer det igen, når det via Bluetooth-forbindelsen når frem til fx et par hovedtelefoner eller en Bluetooth-højtaler.

Resultatet er bedre lyd end med almindelige Bluetooth-overførsler.

Du skal dog både have aptX i hovedtelefoner og lydkilden, du lytter til (fx din telefon), hvis du skal få glæde af denne funktion. 

Hvilken version af Bluetooth skal jeg gå efter?

Lige som meget teknologi, så bliver Bluetooth hele tiden opdateret. Du bør gå efter de seneste versioner af Bluetooth for at få den optimale lyd i dine højtalere.

Som absolut minimum bør du gå efter udstyr, der bruger Bluetooth 5.0. Denne opdatering til Bluetooth kom i 2016.

Den seneste Bluetooth-version hedder Bluetooth 5.3, og den kan blandt andet give dine Bluetooth-enheder længere batteritid.

Er en Bluetooth-forbindelse lige så god som et kabel?

Det korte svar er nej.

Lydsignalet komprimeres, før det sendes via Bluetooth. Hvis lyden oven i købet er komprimeret i forvejen fra den lydkilde, du sender lyden fra (fx Spotify på din telefon), så kan det høres i afspilningen af musikken.

Men det er på typisk lettere at bruge Bluetooth end kabel, da standarden er den samme for alle enheder, hvor du fx skal bruge forskellige kabler, hvis du skal afspille fra en Android og en iPhone.

Hvad koster en Bluetooth-højtaler?

De billigste på markedet koster under 100 kroner, og du kan købe Bluetooth-højtalere så eksotiske steder som IKEA sammen med stigereoler og pyntepuder, når du alligevel er i butikken.

Men selv om møbelfirmaets Bluetooth-højtalere koster under 400 kroner, leverer den alligevel med garanti en lyd, der er meget bedre end den, der kommer fra din dyre smartphone.

> Læs også: IKEA laver trådløs lyd med Sonos og vores test af IKEAS ENGBY højtaler i Testzonen her

Alle de Bluetooth-højtalere, vi har prøvet og testet, leverer en lyd, der er god nok til at have musik kørende i baggrunden. lytte til taleradio, lydbøger eller podcasts.

Hvis du er villig til at betale mere for din Bluetooth-højtaler, får du også lækkert design, eksklusive materialer og avancerede funktioner.

De bedste højtalere, som vi har testet, giver dig endda lyd i regulær hi-fi-kvalitet.

Læs test af Bluetooth-højtalere

Vi tester løbende masser af Bluetooth-højtalere på Komputer for alle. 

Du kan finde alle de Bluetooth-højtalere, vi har testet, i Testzonen på vores hjemmeside.

I Komputer for alle nummer 7/2023 tester vi seks Bluetooth-højtalere i vidt forskellige prisklasser, så der er noget for enhver smag og ethvert behov.

> Du kan læse hele vores store test af Bluetooth-højtalere i Fordelszonen her

Måske er du interesseret i ...