Burning phone

Derfor eksploderer Samsungs telefoner

Fare for eksplosioner og brand har fået Samsung til at tilbagekalde 2,5 millioner telefoner af modellen Samsung Galaxy Note 7. Den farlige fejl skal sandsynligvis findes i litium-ion-batteriet.

15. september 2016

2,5 millioner telefoner er blevet tilbagekaldt i det, der er ved at udvikle sig til en pinlig affære for Samsung.

Den sydkoreanske tech-gigants største smartphone – Samsung Galaxy Note 7 – har nemlig en tendens til at eksplodere.

Det har fået flere flyselskaber til at forbyde Galaxy Note 7’ere om bord på deres fly.

Fejlen skyldes batteriet

Samsung har informeret om, at en fejl i batteriet skaber eksplosionerne, og at de har sat en større undersøgelse i gang, som skal undersøge hvorfor.

Som alle andre smartphones er Galaxy Note 7 udstyret med et litium-ion-batteri. Det virker ved, at litium-atomer i batteriet smider en elektron og bliver til litium-ioner. derefter vandrer ionerne fra minus (anoden) mod plus (katoden) gennem en såkaldt elektrolyt (en væske i batteriet).

Elektronerne vil samme vej, men bliver forhindret af en elektrolytten. I stedet må de bevæge sig op til katoden via fx en smartphone, som på den måde får strøm.

Kogende væske starter brand

Sandsynligvis skyldes eksplosionerne, at ”ruten” mellem anoden og katoden med tiden bliver kortere pga. dårlige materialer, som hurtigt eroderer.

Når telefonen bliver opladt, betyder det, at elektronerne hurtigere kommer frem til deres mål, og det skaber en overophedning af elektrolytten, som begynder at koge.

Den kemiske reaktion får telefonen til at sprænge, og elektrolytten er så varm, at den bryder i brand.

Indtil videre er det kun sket for 35 telefoner, men det har altså været nok til at trække alle Galaxy Note 7’ere tilbage.

> Læs mere om Samsung

Måske er du interesseret i ...