© Getty Images

4 sunde skærmvaner, som blandt andet hjælper på din søvn

Bruger du meget tid på computeren eller mobilen, og vil du undgå ting som trætte øjne, søvngener og ondt i nakken?

22. april 2021 af Benjamin Creative for Wype

Vi tilbringer måske mere tid end nogensinde foran vores skærme. Heldigvis er der kommet mere fokus på de sundhedsmæssige aspekter ved for meget skærmtid, for det kan nemlig have indvirkning på din søvn, dit syn og din krop. 

Vi har været vores magasiner igennem på appen Wype for at samle de bedste tips, når det kommer til gode vaner foran computer- eller mobilskærmen, som kan gøre en forskel for dig.

Når du bruger mobilen

1. Giv din skærm en mørk baggrund

Skærmen på din mobil har et blåligt lys, som kan irritere dine øjne, når det er mørkt. De fleste smartphones har dog mulighed for at skifte til en mørk tilstand, hvor baggrundsfarven på skærmen er sort. Ifølge eksperter har det en større positiv effekt. Der findes indbyggede værktøjer til det såkaldte ‘dark mode’ på iPhones og Androids til glæde for både øjne og batteri.

Læs mere i Komputer for alle nr. 17/2020

2. Hold en pause med 20-20-reglen

Det er anstrengende for musklerne ved øjnene, hvis du tilbringer meget tid på at se ind i en skærm, fortæller Gitte Nørgaard, neuro-optometrist og medejer af klinikken Dineøjne.dk. Det er vigtigt, at du giver musklerne pause og hviler øjenene på noget, som er længere end seks meter væk. Prøv altid at holde en pause på 20 sekunder, når du har siddet 20 minutter ved skærmen.

Læs mere i Komputer for alle nr. 17/2020

Bonustip

Få adgang til masser af interessant indhold og gode tips, når det kommer til både mobil- og computerskærme på appen Wype. Lige nu kan du prøve 2 måneders adgang for 0 kroner lige her.

Når du bruger computeren

3. Kig nedad mod skærmen

Det anbefales, at du kigger lidt nedad mod din skærm, når du sidder ved computeren. Så aflaster du nemlig nakken mest muligt. Derudover er det bedst for kroppen, hvis dit syn rammer nogenlunde i midten af skærmen. Tjek efter ved at se, om din skærms overkant er nogenlunde lige ud for dine øjne.

Læs mere i Komputer for alle nr. 2/2021

4. Placer skærmen mindst 50 cm fra dig

Din skærm skal helst stå mellem 50 og 60 cm fra dig. En god tommelfingerregel er, at skærmen skal være en armslængde fra dig. Hvis du har købt en stor skærm, skal den være lidt længere væk.

Læs mere i Komputer for alle nr. 2/2021

Få adgang til flere skærmtips på Wype 

Med et Wype-abonnement kan du få adgang til mere end 500 udgivelser med bl.a. anmeldelser og råd inden for skærme. På appen kan du nemlig swipe igennem alle Komputer for alle-magasiner, ligesom du får adgang til andre førende magasintitler som Gør Det Selv, Illustreret Videnskab og Digital Foto. 

Læs mere om Wype og kom i gang for 0 kroner lige her.

Måske er du interesseret i ...