iPhone med smadret skærm

Det kan koste dig din sikkerhed, når du får din skærm skiftet billigt

© Shutterstock

Skærmreparation kan koste dig din sikkerhed

Din skærm kan bruges til at få adgang til din telefon, hvis du køber den hos utroværdige forhandlere. Det viser et nyt studie.

21. august 2017 af Peter Skovbjerg Jensen

Den store, trykfølsomme skærm på din nye smartphone må ofte lade livet, hvis du kommer til at tabe mobiltelefonen på asfalten. 

Men du skal tænke på mere end prisen, når du skal have skiftet den ødelagte skærm.

Ifølge et nyt studie fra et Ben-Gurion University i Israel, er det nemlig muligt at udstyre den nye skærm med en chip, der giver andre adgang til din telefon. Det er især de billige uoriginale skærme, du skal passe på.

Ved at udstyre den nye skærm med en mikrochip kunne forskerne følge brugerens tastetryk, tage billeder, installere apps med mere på telefonen. Altså havde de adgang til oplysninger og mulighed for at installere ting på mobiltelefonen.

I videoen her kan du se, hvordan forskerne installerer programmer helt uden at røre skærmen. 

Pas på de billige skærme

Rigtigt mange skærme er lavet af tredjeparter, så de er altså ikke nødvendigvis godkendt af producenten af telefonen. Og selvom det ofte er billigere at købe disse skærme, er der en risiko.

Smartphones er ikke er lavet til at tjekke, om skærmen er ”farlig”, og er der ingen sikkerhedsforanstaltninger, der stopper et angreb af denne slags. Derfor ville en skærm, der er udstyret med en farlig chip, kunne gøre næsten hvad som helst uden at blive stoppe af telefonen.

Det er billigt at lave den falske skærm, og den ifølge forskerne laves på en måde, så selv eksperter vil have svært ved at se forskel på den farlige version og den ægte vare.

Andre forskere arbejder til gengæld på at udvikle en mobilskærm, som kan reparere sig selv, så vi slipper for den slags bekymringer. 

Måske er du interesseret i ...