Hvad betyder kryptering?

Hvad betyder kryptering og SSL-kryptering egentlig? Det forklarer vi her.

Hvad betyder kryptering?

Kryptering er en vigtig del af sikkerheden på nettet, på pc'en og på din smartphone - men hvad er kryptering egentlig?

27. september 2018 af Henning Dadkhah Rasmussen

I dag er kryptering en så væsentlig del af sikkerheden på både internettet og din pc og smartphone, at du ofte slet ikke kan undgå at anvende teknologien.

De linjer, du læser netop her på Komputer for alles hjemmeside, er også krypterede - det kan du se ved, at hjemmesideadressen begynder med https:.

Hvis ikke vores hjemmeside og andre tjenester var krypterede, ville du risikere at kriminelle mellemmænd kunne følge med i dine bevægelser på fx en hjemmeside, hvis du er koblet på et offentligt, trådløst netværk.

Hvad betyder kryptering?

Når man krypterer data eller kommunikation, gør man indholdet ulæseligt ved at anvende en matematisk metode, der kræver en nøgle for at gøre materialet læseligt igen. 

Den idé er ikke ny, og kryptering var fx også en væsentlig del af begge verdenskrige for at forhindre, at fjenden fik adgang til fortroligt materiale.

Forskellen er, at vi i dag kan kryptere indhold langt mere effektivt takket være moderne computeres sublime matematiske kapacitet. 

Derfor kan man lave krypteringer, der er så stærke, at kun andre computere kan knække dem - og det kun efter at have arbejdet på koden intenst i adskillige århundreder, hvis krypteringen er kraftig nok.

Her bruges kryptering

Som regel er kryptering ikke noget, du behøver forholde dig til. 

Det kører som en bagvedliggende sikkerhedsforanstaltning, der fx betyder, at forbindelsen mellem din pc og en bestemt hjemmeside ikke kan brydes af andre. Det sker via krypteringsteknologien SSL, der også kører, når du betaler med kreditkort på nettet eller besøger skat.dk.

I Windows 10 har du måske set funktionen BitLocker, hvis du ejer Pro-udgaven af styresystemet. 

BitLocker kan kryptere alle dine personlige filer på harddisken, så fx en hacker eller tyv ikke kan snuse i dine private filer. Din smartphone rummer lignende funktioner.

Læs også hvordan du sikrer dig og dit privatliv på nettet her.

Kom i gang med kryptering

I Komputer for alle bladnummer 15/2018 kan du lære meget mere om kryptering. Vi viser dig, hvordan du nemt krypterer dine filer, så kun DU kan se og åbne dem.

Som abonnent får du desuden adgang til vores aflåste onlineunivers, hvor du kan downloade programmet VeraCrypt. 

> Du finder programmet her (download kun for abonnenter)

Med det smarte program kan du:

  1. Oprette et særligt område på din harddisk, der for uvedkommende bare ligner en fil, de ikke kan åbne.
  2. Indtaste en adgangskode, hvor filen bliver forvandlet til et drev, hvor du kan gemme dine personlige filer.
Sådan krypterer du dine filer

Køb magasinet i din bladbutik - eller tegn abonnement nu, og læs det aktuelle blad samt de ti seneste udgaver med det samme i vores magasin-app, Wype.

> Lige nu kan du få 1 nummer af Komputer for alle samt adgang til over 300 programmer og meget andet digitalt indhold for kun 29 kr. Se tilbuddet her.

Måske er du interesseret i ...