telefonlås

Din smartphone afslører din pinkode

Mikrofonen og kameraet på din smartphone sladrer om koderne til både sim-kort og mobilbank.

Det er ikke længere nok at holde nysgerrige øjne fra skærmen på din smartphone, når du indtaster en personlig kode. Frontkameraet og mikrofonen kan nemlig bruges af tyve til at afsløre, hvilke tal fingrene rammer på skærmen, har forskere fra University of Cambridge fundet ud af.

Ved hjælp af et program kaldet PIN Skimmer kan forskerne tage kontrollen over telefonen og bruge billede og lyd til at lure, hvilke talkoder brugeren taster. På både Google Nexus-S og Galaxy S3 er det altså muligt at aflure brugerens kode til fx sim-kortet, tastaturlåsen eller endnu værre mobilbanken.

Ifølge forskerne bliver mikrofonen brugt til at opfange den lille lyd, telefonen afgiver, når du trykker en af skærmens virtuelle taster, mens kameraet giver en indikation af brugerens bevægelser, der hjælper med at bestemme tasten.

Under forsøget prøvede forskerne at bruge manøvren til at gætte koder af både fire og otte cifre. For koder med fire cifre kunne forskerne i over halvdelen af tilfældene ramme den rigtige kode inden for fem forsøg. Med de otte-cifrede koder havde de en succesrate på 60 % ved 10 forsøg.

Der har endnu ikke været nogen meldinger om, at tricket er blevet udnyttet, men har du en smartphone med kamera siddende over skærmen, og du gerne vil vide dig helt sikker, kan det altså være en god ide fremover at sætte en finger for linsen, når du taster dine koder.

Måske er du interesseret i ...