Undgår virus og malware

Virus og malware i alle afskygninger raser på internettet. Her får du de bedste tips til at undgå at blive det næste offer for malware og virus.

© Shutterstock

Eksperternes bedste sikkerhedstips

Har du styr på it-sikkerheden? Her giver fem af de førende eksperter på området hver deres tre bedste tips til at få en sikker pc, mobil og tablet.

31. januar 2018 af Mathias Alsted Lund Flinck


Virus, malware, phishing og ransomware. Internettet byder på rigeligt med trusler mod din computer, smartphone eller tablet, men mange af os bruger stadig usikre adgangskoder, glemmer at tage backup eller vælger antivirusprogrammerne fra. 

Vi har derfor fået fem eksperter inden for it-sikkerhed til hver især at give deres tre bedste tips, så du bliver bedst beskyttet mod alskens internettrusler.


Alexander Vukcevic er leder af Aviras Virus Labs og ansvarlig for udviklingen af teknologier til at opdage og analysere nye former for ondsindede programmer.

1. Brug altid antivirus

Antallet af ransomware-programmer er vokset med over 20 procent og målrettede phishing-forsøg er i vækst. Med et stigende antal trusler og et stigende antal enheder i hjemmet risikerer flere at blive ramt af it-kriminelle.

Et godt antivirusprogram er derfor en essentiel del af det sikkerhedsregime, der skal beskytte din pc. Programmet beskytter mod et bredt udvalg af trusler som malvertising, trojanske heste eller uønskede programmer.

> Hent et sikkerhedsprogram til at beskytte din computer her. (Gratis for abonnenteer)

2. Hold dine programmer opdateret

It-kriminelle står klar til at udnytte sårbarheder i dine programmer det sekund, du slutter din computer til internettet. Når du holder dine programmeret opdateret, minimerer du risikoen for at blive offer for it-kriminelles angreb.

3. Få en VPN

En VPN-tjeneste gemmer basalt set din kommunikation i en lukket og krypteret konvolut og afleverer den sikkert hos modtageren, fx en hjemmeside. Det er særligt vigtigt, når du bruger offentlige trådløse netværk, da andre på netværket i værste fald kan få adgang til og læse dine private beskeder.


Bullguard sikkerhedsekspert

Vlad Podoleanu produktansvarlig i Bullguard, der i 15 år har leveret sikkerhedsprogrammer til forbrugere - blandt andet beskyttelse af computere og smart home-enheder.


1. Brug adfærdsbaseret sikkerhedsprogrammer

Det kan virke basalt at anbefale et sikkerhedsprogram, men der er et overraskende mange mennesker, som ikke bruger et godt antivirusprogram.

Adfærdsbaserede antivirus kan analysere trusler og beskytte mod helt nye trusler, som endnu ikke er opdaget af antivirus-udviklerne - det omfatter blandt andet en del ransomware.

> Hent et sikkerhedsprogram til at beskytte din computer her. (Gratis for abonnenter)

2. Brug lange, tilfældige adgangskoder

En tommelfingerregel siger, at nemme adgangskoder er også nemme at gætte for en hacker. 

Du bør derfor bruge koder, der består af mindst 10 tegn, indeholder tal, symboler samt store og små bogstaver.

3. Beskyt privatlivet på din smartphone

Enhver smartphone har en række apps, der skal gøre livet nemmere for brugeren, men ved du, at mange apps videregiver en masse informationer uden din tilladelse?

Du kan beskytte dit privatliv ved at oprette en specifik e-mailkonto til at oprette profiler til apps og tjenester, tjekke de tilladelser, som apps kræver, når du installerer dem og slukke for fil- og internetdeling på telefonen, når du ikke bruger det.


Sikkerhedstips til din computer Heimdal Security

Morten Kjaersgaard har siden 2014 været administrerende direktør i Heimdal Security, der beskytter både forbrugere og virksomheder mod it-trusler og informationstyveri.


1. Pas på, når du er online og tjekker e-mails

Du bør holde igen med at åbne uventede e-mails og besøge ukendte hjemmesider.

2. Opdater dine programmer og brug antivirus

Sørg for at opdatere dine programmer og brug et antivirusprogram, så er du mindre sårbar over for angreb.

> Hent Patch my pc og få hjælp til at holde din pc opdateret (Gratis for abonnenter).

3. Brug automatisk backup

Automatisk backup kan blandt andet tage brodden af et ransomware-angreb, da du kan genskabe de filer, som programmet ellers låser.


Kaspersky Lab it sikkerhed it kriminalitet

Leif Jensen er administrerende direktør i Kaspersky Lab i Norden. Han hjælper private og virksomheder med at opretholde et stærkt forsvar mod cyberkriminalitet og holder ofte foredrage i både virksomheder og på skoler om it-sikkerhed og -kriminalitet.


1.  Beskyt dine enheder med et godt antivirus program

Der findes mange gode løsninger på markedet, men det er sjældent dem, som er indbygget i operativsystemet. Et godt antivirus program er kendetegnet ved, at det i uvildige tests rent faktisk opdager virus og ransomware og har et lavt antal såkaldte ”falske positiver”.

En anden meget vigtig ting, der kendetegner et godt antivirus program, er, at de gør mere end blot at kigge på mønstre – det kunne f.eks. være at holde øje med, om filer bliver krypteret på harddisken, eller kigge på, om kilden, hvorfra filen eller webstedet kommer, er ”troværdig”.

2. Hold din pc, smartphone og tablet opdateret

Virus, malware og ransomware kommer ind ved at udnytte sårbarheder i operativsystemet eller andre programmer. De fleste producenter er ret hurtige til at opdatere deres operativsystem eller software, når de opdager sårbarheder – sørg for at installere disse opdateringer med det samme.

> Hent Patch my pc og få hjælp til at holde din pc opdateret (Gratis for abonnenter)

3. Lad være med at være nysgerrig

De kriminelle er blevet ret gode til at skrive mails på noget nær perfekt dansk og med officielt udseende, så man tror de kommer fra banken, NemID eller Post Nord.

Hvis du venter på en pakke, eller mener du skal skifte password på din netbank, så gå altid direkte ind på deres hjemmeside via din browser, og indtast tracking-nr. eller brugernavn, som du plejer – lad være med at spare de 10 sekunder ved at klikke på linket eller knappen i mailen.


Symantec sikkerhedsprogrammer

Robert den Drijver er leder af Symantecs afdeling for forbrugerprodukter i Norden og Benelux. Han har arbejdet med internetsikkerhed igennem de seneste 11 år og har erfaringer med, hvad almindelige forbrugere kan gøre for at beskytte sig.

1. Skift dine adgangskoder med jævne mellemrum

Brug stærke, unikke adgangskoder på din computer, dit hjemme og dine internetkonti. Hold dig fra koder som "123456" eller "password". Opret komplekse adgangskoder og skift dem ofte.

Hvis du har problemer med at huske de mange koder, kan du eksempelvis bruge kodehuskeren LastPass. (Gratis for abonnenter)

2. Vær varsom, når du bruger din e-mail

Din e-mailindbakke er et af de steder, hvor din pc er i farezonen for at blive inficeret. Slet mistænkelige e-mails - især hvis de indeholder links eller vedhæftede filer. 

Vær ekstremt påpasselig med vedhæftede filer, der fortæller, at du skal tillade makroer for at se indholdet.

3. Tag backup af dine filer

Backup er den mest effektive metode til at bekæmpe ransomware-infektioner. Her kan angriberen have krammet på dig ved at kryptere dine filer og spærre for adgangen. Hvis du har backup, kan du gendanne filer, når du har renset computeren.

Du kan hente et glimrende program til backup i Fordelszonen. (Gratis for abonnenter)

Måske er du interesseret i ...