Godt og gratis billedredigeringsprogram til din computer
Krita

Billedredigering kan være en dyr affære. Der findes dog programmer, som er ganske gratis, og som er lige så gode som de professionelle.

© Shutterstock

Spar mange penge og rediger dine billeder gratis

Du behøver ikke købe Photoshop eller andre dyre programmer til billedbehandling. I stedet kan du bruge det gratis billedredigeringsprogram Krita og spare hundredvis af kroner.

Mange mennesker sværger til Photoshop eller Lightroom fra Adobe, når de skal redigere, justere eller manipulere deres billeder og fotografier.

Det er professionelle programmer, der rummer et væld af muligheder og er enormt potente. De har dog også en stor ulempe.

De er ofte hundedyre! 

Du behøver dog ikke købe dig fattig i programmer for at kunne redigere dine billeder på din computer.

> Læs også: Få farver på de gamle billeder med ét klik 

Der findes nemlig alternativer,. Glimrende billedredigeringsprogrammer, som er gratis, og som kan stort set det samme som de store og dyre programmer.

Et af de programmer er Krita, som er et tegne- og redigeringsprogram til både Windows, Mac og sågar Linux.

Masser af geniale værktøjer

Med Krita får du en helt stribe geniale værktøjer. Fx kan du nemt klippe objekter ud af et billede og sætte det ind andre steder, som du kan se i eksemplet herunder:  

Fritlægning og billedmanipulation i billedredigeringsprogrammet Krita
Krita

Her har vi klippet drengen ud og sat ham ind på en ny baggrund. Du kan lære at gøre det samme i billedredigeringsprogrammet Krita.

© Shutterstock // Komputer for alle


I Krita er det desuden muligt - som i Photoshop - at arbejde i lag, så du kan redigere de enkelte elementer i dit billede separat. 

Du får også en lang række filtre, som hurtigt kan ændre udtrykket i dit billede, fx ved at lave det til sort-hvid eller få farverne til at træde mere frem. 

Manipuler let dine billeder

Programmet rummer også det meget kraftfulde Liquify-værktøj, som også kendes fra Photoshop. Med det kan du 'modellere' dit billede og ændre proportionerne.

Fx kan du lave en næse meget større, som i eksemplet herunder, eller lave en hage mindre. 

Med Krita billedbehandlingsprogram kan du manipulere dine billeder.
Liquify i Krita

Med værktøjet Liquify i Photoshop, kan du manipulere dine billeder og fx lave en næste større som her. Den funktion får du også i det gratis billedredigeringsprogram Krita. 


I det nye nummer af Komputer for alle kan du læse det første af i alt tre afsnit, hvor vi viser dig, hvordan du redigerer dine billeder i Krita.

I boksen herunder kan du se, hvad du lærer i de forskellige afsnit.  

Som abonnent kan du hente programmet gratis og sikkert i Fordelszonen her - her finder du også første afsnit af vores guide til programmet. 

> Lige nu får du et nummer af Komputer for alle samt fuld adgang til Fordelszonen for kun 29 kroner. Læs mere her.

Lær at redigere dine billeder i Krita:

Afsnit 1: Fritlægning og lag

Her lærer du at fritlægge elementer i dit billede og sætte dem sammen med andre billeder. Du lærer også at arbejde med lag.

Afsnit 2: Retouchering

I andet afsnit lærer du at retouchere dine billeder for småfejl, urenheder og forstyrrelser, så de ser bedre ud end nogensinde.

Afsnit 3: Filtre og effekter

I sidste sidste afsnit viser vi, hvordan du arbejder med effekter og filtre. Det kan både gøre dine billeder mere interessante og anvendelige.

Måske er du interesseret i ...