nyheder/indium_183.jpg

Frygt for råstof-mangel

I de kommende år kan it-branchens vækst blive bremset af mangel på råstoffer – og det kan udløse nye konflikter verden over.

16. april 2009

De mange nye it-produkter som konstant oversvømmer markedet indeholder sjældne metaller som indium og gallium. Begge råstoffer udvindes ofte i verdens fattigste regioner. Det sjældne metal indium benyttes fx til at lave elektroder til LCD-skærme, men bruges også til solpaneler. Gallium bruges til lysdioder, det let gyldne Neodym indgår i magneter, der anvendes i elektromotorer til hybridbiler. Forskere advarer nu om, at mangel på råstoffer kan blive et problem for den teknologiske udvikling i de kommende år.

I 2030 vil det globale forbrug af indium (billedet) være tre gange større end den nuværende produktion, siger en prognose fra det tyske Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung. Forskerne spår, at producenterne af computerskærme og solceller vil kappes om at få fingrene i de svindende indium-ressourcer. Skærmproducenterne har dog en fordel, for der mindre indium i LCD-paneler end i solceller. Derfor er det især udbygningen af solenergi, der kan blive bremset af den forudsete indium-mangel.

Der er mange andre kendte og mindre kendte råstoffer, der indgår i it-produkter. Lithium er et af de mest kendte – dette lette og bløde metal er helt uundværligt til batterier. Den største forekomst af lithium findes i det politisk ustabile land Bolivien i Sydamerika. Kina sidder tungt på verdens Neodym-produktion, og de har sandsynligvis også sikret sig adgang til de eneste miner i Afrika.

Måske vil fremtidens krige handle om adgang til de råstoffer, der danner grundlaget for vores digitale revolution. Borgerkrigen i Den Demokratiske Republik Congo handler bl.a. om adgang til coltan-malm, som indeholder metallet Tantalit. Det bruges til elektroniske komponenter i mobiltelefoner og mange andre højteknologiske produkter.

De tyske forskere forventer, at efterspørgslen efter Neodym i 2030 vil være fire gange større end i dag, og Gallium seks gange så meget. Så eftertragtede råstoffer vil sandsynligvis stige i pris, og det betyder jo i sidste ende at almindelige it-produkter som mobiltelefoner, mp3-afspillere og fladskærme bliver meget dyrere.

Råstofinitiativet fra EU-Kommissionen, der blev udsendt i november sidste år, beskriver problemet set med europæiske øjne.

"Der er tre hovedårsager til, at nogle af disse materialer, som f.eks. platin og indium, er særligt kritiske: For det første har de en betydelig økonomisk betydning for nøglesektorer, for det andet står EU over for en høj forsyningsrisiko, bl.a. fordi der er en meget stor importafhængighed og en høj grad af koncentration i bestemte lande, og for det tredje er der i øjeblikket en mangel på erstatningsstoffer. EU oplevede allerede en forsyningskrise i 2000, da et boom inden for mobiltelefoner medførte en pludselig efterspørgsel efter tantal. Sådanne situationer kan forventes at opstå oftere som følge af disse materialers mange anvendelsesområder, og midlertidige flaskehalse med hensyn til forsyningen kan ikke længere udelukkes. Kina, Afrika, Sydamerika, Rusland og Australien er de førende leverandører af sådanne højteknologiske råstoffer til Europa. Den kendsgerning at nogle af de vigtige råstofkilder er beliggende i dele af verden, der ikke har et markedsbaseret system og/eller er politisk og/eller økonomisk ustabile, medfører særlige risici."

Måske er du interesseret i ...