Teslas Optimus-robot præsenteret af Elon Musk i 2022
Tesla Bot:

Teslas Optimus er firmaets prototype på en robot, der skal masseproduceres.

© Tesla/Twtter

Menneskelignende robot fra Tesla

Tesla-chefen Elon Musk havde en vinkende robot med på scenen, da han præsenterede de sidste nye fra Teslas udviklingslaboratorier.

Robotter er intelligente maskiner, der kan programmeres med sensorer, som kan sanse omgivelserne og med mekaniske instrumenter, som kan påvirke omgivelserne som fx en gribearm.

Der findes mange forskellige typer af robotter fx industrirobotter, robotstøvsugere og robotplæneklippere, ligesom robotter kan programmeres til fx at modtage telefonopkald.

En robot er altså en maskine, som kan programmeres til at udføre en opgave. Robotter er typisk også udstyret med kunstig intelligens, så de kan "tænke" selv. 

Og bilproducenten Tesla har netop præsenteret en robot, som ligner et menneske. Den minder mest om noget, vi har set i science fiction-film. Men ifølge Elon Musk skal robotten produceres i hobetal, så alle kan få fingre i en 

Tesla bag robot med kunstig intelligens

Teslas farverige topchef Elon Musk fik selskab på scenen af en robot ved Optimus, da han for nylig holdt sin præsentation på Teslas 2022 AI-dag - en begivenhed, der fejrer kunstig intelligens.  

Robotten - som har både form og størrelse som et menneske - tog nogle vaklende skridt ind i rampelyset og vinkede så til tilskuerne.

Optimus blev allerede præsenteret som et kommende koncept ved et lignende Tesla-arrangement i 2021, men nu er robotten altså allerede klar til at blive vist frem for offentligheden. Og ifølge Musk er den snart på vej i masseproduktion.

> Elon Musk står også bag Starlink-projektet, som skal give lynhurtigt internet over hele verden ved hjælp af satellitter - læs mere om Starlink her

Robotter vil også blive brugt til sex

Ifølge Musk kan Optimus-robotten gøre mere end det, den viste frem på scenen, men det var første gang den bevægede sig helt frakoblet fra diverse hjælpemidler.

Robotten er designet til at skulle klare farlige, ensidigt gentagne eller kedelige opgaver, men med tiden er det meningen, at den også skal kunne udføre almindelige opgaver som at lave mad og udføre havearbejde. 

Musk mener også, at det er uundgåeligt, at robotter som denne vil blive anvendt som sexpartnere.

> Læs også: It-kriminelle udnytter verdens rigeste mand i snedigt svindelnummer

En robothånd fra Teslas Optimus-robot
Tesla Optimus

Tesla kalder selv hånden på robotten Optimus for biologisk inspireret design. Den kan bevæge alle fingrene og kan gribe om ting med stor præcision.

© Tesla

Bruger samme teknologi som Teslas biler

Optimus er udstyret med nogle af de samme sensorer og kunstige intelligens som Teslas delvist selvkørende biler.

Robotten har en indbygget batteripakke på 2,3 kWh i brystkassen, og den har Wi-Fi og en udgave af Teslas egen processor.

Tesla Optimus' avancerede hænder skal kunne samle små ting i forskellige former op med et præcist greb.

Tesla har brugt motion capture-teknik til at filme rigtige mennesker, der udførte fysiske opgaver og overført bevægelsesmønstrene til robotten, så den fx skulle komme til at gå naturligt.

I videoen herunder kan du se, hvordan robotten bevæger sig og se, hvordan ingeniørerne har udviklet de forskellige dele af maskinen. 

Robot vil koste det samme som en billig bil

Indtil videre vil robotten blive testet internt på Teslas fabrikker, inden den på et tidspunkt er klar til at blive sat i masseproduktion.

Ifølge Musk skal der produceres millioner af robotter, så alle har mulighed for at få en robot til hjemmet.

Der er ingen forventet lanceringsdato på Tesla-robotten endnu, men Elon Musk siger, at den sandsynligvis kommer til at koste det samme som en billig bil – altså under 20.000 dollars (cirka 150.000 kroner). 

Musk mener endda, at robotteknologien kan blive en vigtigere forretning end køretøjer for Teslä.

> Læs også: Sådan bliver du overvåget af din bil

Firmaet Boston Dynamics har allerede vist, at robotteknologi kan bruges til mange ting som fx her: en dans.

Forskere har vist bekymring for robotter med kunstig intelligens. De mener, robotter med AI vil udrydde menneskeheden. Læs mere her

Måske er du interesseret i ...